Moscheea din Mangalia şi misterele sale. “Nu m-am săturat de viaţă…”

0
1934

moscheea-esma-han-sultan-mangalia

Graţie frumuseţii ei, Moscheea „Esmahan Sultan” din Mangalia este vizitată, anual, de mii de turişti. Chiar dacă informaţiile arată faptul că monumentul datează din anul 1575, istoricii spun că este mult mai veche. Mai mult, cimitirul vechi de peste 300 de ani din curtea edificiului atrage şi el atenţia iubitorilor de istorie.

Construită de fiica sultanului Selim al II-lea (1566 -1574), moscheea din Mangalia are o arhitectură impresionantă. În curtea edificiului se află şi un cimitir, unde au fost îngropate personalităţile vremii.

Amplasate în apropierea Portului turistic, moscheea şi cimitirul sunt situate într-un spaţiu care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 mp.

Specialiştii spun că este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice, datorită combinaţiei dintre stilul grecesc cu cel turcesc, acestora adăugându-li-se şi uşoare influenţe maure. Pridvorul, stâlpii şi balustradele din lemn dau un stil aparte acestui edificiu, inclus în anul 2004 în lista monumentelor istorice, la grupa A valoare naţională. Mai mult, la construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis.

Un alt element de atracţie îl constituie fântâna rituală din curtea geamiei, construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mândria comunităţii locale

Ismet Halil, imam la „Esmahan Sultan”, ne povesteşte despre fântâna din curtea moscheii: „La fântână, avea loc procesul de abluţiune (spălare rituală pe corp sau pe o parte a lui, prescrisă de unele religii pentru purificare). Orice musulman care trecea pragul edificiului trebuia să fie curat. Această fântână datează tot din timpul construcţiei moscheii şi încă se mai zăreşte bazinul cu robinetele. În prezent, procesul de abluţiune, operaţiunea de spălare pe mâini, pe faţă, pe picioare până la gleznă, se execută în altă parte a complexului”.

La fel de important este şi cimitirul, unde se găsesc morminte vechi de trei secole, dar şi morminte datate dinaintea construirii moscheii. Inscripţiile de pe stelele funerare sunt scrise în turcă, persană şi arabă. Impresionant este mormântul unei fete, amplasat chiar în faţa lăcaşului, pe care scrie: „Am venit pe lumea asta, nu m-am săturat de viaţă, pesemne că aşa mi-a fost destinul, nu am ştiut de dinainte”.

În acest cimitir, este înmormântat şi un fost muftiu, pe nume Ali Efendi, ne spune imamul Ismet Halil.

Moscheea are o capacitate de 300 de persoane.

Istoricul Sorin Marcel Colesniuc a declarat că, în urmă cu 10 ani, împreună cu dr. Ion Pâslaru, în timp ce studiau pietrele funerare din curtea geamiei, au descoperit că unele erau mai vechi decât data inaugurării geamiei: „Credem că data construirii moscheii este mult mai veche decât data pe care o ştim cu toţii” .

Monumentul se bucură azi de o afluenţă însemnată datorită reabilitărilor executate în anul 2008, când cetăţeni turci au sponsorizat tot ce înseamnă renovare. Astfel, un monument de patrimoniu a fost salvat şi redat circuitului turistic.

Sursa: cugetliber.ro, Vineri, 18 sept.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply