TELEGRAF: Elicopter SMURD, prăbușit în lacul Siutghiol cu patru oameni la bord

0
687

Raed Arafat: Aparatele de zbor SMURD, la sol până la noi ordine.

elicopter_smurd_siutghiol

Militarii au recuperat bucăţi din carlinga elicopterului distrusă în impactul cu apa.

Un apel disperat anunţa, ieri după-amiază, la redacţie, un eveniment incredibil: un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, în dreptul sensului giratoriu de la Butoaie, din staţiunea Mamaia. Constănţeanul care a sunat se afla încă sub imperiul şocului provocat de strigătele de ajutor ale celor aflaţi în elicopter, pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă. Aseară, la închiderea ediţiei, unul dintre membrii echipajului elicopterului nu fusese încă găsit. Potrivit lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI, aflat aseară, la Constanţa, copilotul a fost scos în jurul orei 21.35, în stop cardio-respirator, după ce a stat sub apă aproape şase ore, iar un alt membru al echipajului fusese identificat şi adus către mal. Cel de-al patrulea membru al echipajului, medicul SMURD Laura Vizireanu, a fost salvată la puţin timp după prăbuşire şi se zbătea între viață și moarte pe patul de spital. Teribilul eveniment s-a petrecut, potrivit martorului, puţin după ora 16.00.

Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța şi se întorcea de la Aeroportul “Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase, în momentul în care, din motive încă neelucidate, s-a prăbușit în lacul Siutghiol, la aproape 700 de metri de mal. Potrivit unor informaţii apărute în primă fază, clipele infernale în care aparatul de zbor scăpat de sub control a intrat în picaj au fost trăite, cu aceeași intensitate înfiorătoare, de colegii celor de la bord, aflați în dispecerat. Aceștia au auzit strigătele membrilor echipajului: “Ne prăbușim! Ne prăbușim”. Apoi tăcerea asurzitoare… Au încercat să reia legătura cu pilotul, dar nu au reușit. În secundele următoare, apelurile prin linia unică 112 au început să curgă…

“Un elicopter a căzut în lacul Siutghiol!”. Martorii care au cerut ajutorul autorităților spun că, imediat după impactul cu apa, au auzit țipete venind dinspre aparatul de zbor și au văzut fum ieșind din aparatul de zbor… Apoi, aeronava a început să se scufunde încet. Oamenii au mai povestit că autoritățile au sosit cu greu la locul nenorocirii. “Eram cu cei mici afară și am văzut elicopterul care se afla deasupra apei. S-a prăbușit în secundele următoare și am sunat la 112. Cred că am format numărul ăsta de zeci de ori. Echipajele care au venit în stațiunea Mamaia s-au oprit, însă, toate, în zona Cazino. Sunam iar disperată și le spuneam exact unde trebuie să ajungă, care e locul nenorocirii, dar nu m-au înțeles. Am auzit oamenii din aparatul de zbor țipând disperați după ajutor. Am auzit patru voci diferite strigând “Ajutați-ne, vă rugăm!” “Ajutați-ne, vă rugăm!””, a povestit o femeie. „Am văzut elicopterul zburând foarte aproape de apă. La un moment dat, a lovit apa cu botul şi s-a prăbuşit. În clipele următoare am văzut flăcări”, a relatat un bărbat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

AU VÂSLIT CĂTRE EPAVĂ

La locul tragediei au sosit mai multe ambulanțe, echipaje de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea” și polițiști. Pompierii care au pornit către epava elicopterului au fost nevoiți să vâslească, pentru că motorul ambarcațiunii era… defect.

Continuarea, in telegrafonline.ro, Marti, 16 dec.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply