PONTA şi IOHANNIS, PRIMA CONFRUNTARE, LA REALITATEA TV. DIALOG INCENDIAR

0
718

iohannis_ponta_realitateatv

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014DEZBATERE VICTOR PONTA-KLAUS IOHANNIS. Urmăriţi LIVE TEXT PRIMA DEZBATERE între candidatul PSD, Victor Ponta, şi candidatul ACL, Klaus Iohannis:

TEMA 1. Votul din Diaspora:

Rareş Bogdan: Românii din afară vor avea şansa să voteze? Se va suplimenta numărul secţiilor de vot din străinătate?

Ponta: Da, românii din diaspora vor vota. E vorba despre cum vedem, Iohannis şi cu mine, viitorul României în următorii 5 ani. Doresc să schimb tot ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani legat de funcţia prezidenţială, Iohannis vrea să păstreze. Sunt aici din respect pentru jurnaliştii şi telespectatorii Realitatea TV. Cred că România, după 10 ani de dezbinare, are nevoie de pace, dialog şi de un început care să şteargă răul din trecut. Prin măsurile luate de BEC şi MAE… Sunt convins că Meleşcanu rămâne în picioare şi poate să organizeze foarte bine alegerile. Pe 16 nov., toţi românii din ţară, toţi cei din afara ţării vor putea vota şi toţi care vor respecta procedurile anti-fraudă o vor face.

Rareş Bogdan: Pe acelaşi număr de secţii de vot?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ponta: Este o decizie pe care BEC şi MAE după aceea o aplică, poate să o ia, nu o iau eu, care sunt candidat, nici Iohannis.

Vreau să fim serioşi, să ştim despre ce vorbim. Am un document legat de votul din Germania. Au fost 5 secţii. (…) Ideea e următoarea: cei care nu au putut vota au cerere legitimă legată de cei care organizează alegerile, BEC şi MAE, ca să se organizeze condiţiile să poată vota… Ceea ce s-a întâmplat după ziua de marţi, miercuri, o confiscare extrem de neruşinată a unei probleme a oamenilor în scop electoral… (…) Tot ceea ce va decide BEC şi MAE va executa, ca extindere a spaţiilor… Toate astea le vom face, dar serios, nu propagandistic, în scop electoral.

Iohannis: Mulţumesc pentru invitaţie, am venit la dezbatere din respect pentru alegătorii care vor s-o vadă. În afară de invitaţia generică pentru 90 de minute, nu am primit nicun alt detaliu. Bănuiesc că dvs. v-aţi făcut un plan… Aş fi vrut să avem o dezbatere undeva unde toată lumea interesată are acces. Domnule Bogdan, puneţi-mă în temă legat de format, de tematică…

Rareş Bogdan: Fiecare are câte 2 minute pentru răspuns.

Iohannis: Am înţeles, voi încerca să dau lămurire corespunzător. Duminică, în jurul orei 12, m-a sunat un prieten care s-a dus la vot la Munchen, mi-a spus că sunt aprox. 1000 de persoane la consulat. După-masă mi-a spus că sunt 1500 de persoane, i-am spus că mi se pare că e o mare problemă. Seara la 9 mi-a spus că s-au închis porţile şi o mie nu şi-au exprimat votul. Domnule Ponta, aţi organizat alegerile în Diasporă în mod execrabil!

Ponta: Care e soluţia?

Iohannis: Trăim într-o ţară democrată. Fiecare cetăţean are dreptul la vot!

Ponta: E o lozincă!

Iohannis: Aţi suprimat dreptul la vot la cetăţenii din Diasporă. Trebuia să prevedeţi aceste lucruri. Aţi ignorat toate informările, cu rea credinţă, au fost bruscaţi cetăţenii români de poliţiile altor state pentru că şi-au cerut dreptul la vot. Dvs. trebuia să demisionaţi, nu Corlăţean!

Ponta: Parcă-l văd pe Băsescu, critică, fără să dea o soluţie.

Ionahhis: Doar că nu am semnat niciun pact.

Ponta: Ce fel de pact am semnat cu Băsescu? Ştiţi cumva? (…) În 2009 au votat 146.000 de români în Diaspora, acum 161.000 de români au votat în Diasporă. Iohannis nu ştie… Pentru că… Când aţi fost ultima dată la Chişinău, Cernăuţi?

Iohannis: Nu am fost la Chişinău, nici la Cernăuţi.

Ponta: În 2014, toţi cei care votează în Diaspora completează formularul cu CNP care se scanează şi se trimite în baza de date. Ceea ce a greşit BEC şi a trimis către MAE a fost ca acest document să nu se poată completa în totalitate decât în faţa biroului. (…) 132 de reprezentaţi ai lui Iohannis au lipsit din biroul secţiilor de vot, în ziua votului. Meleşcanu a discutat cu cei de la BEC toate măsurile pe care legea le permite pentru ca, în 16 nov., toţi românii să poată vota. Timp de o săptămână am vrut să vorbim despre planul de ţară, ceea ce e important e că în România 9,5 mil de alegători au votat fără probleme şi că în Diaspora vor vota toţi românii.

Emma Zeicescu: În calitatea de premier, puteaţi da ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva problema. De ce nu aţi făcut-o?

Ponta: Iohannis, necunoscând lucrurile, foloseşte lozinci pe care echipa de campanie a lui Băsescu le folosea, acel drept e unul constituţional (dreptul la vot, n.r.). Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi deciziilor deja în vigoare ale CCR, orice schimbare legislativă între cele 2 tururi e considerată motiv absolut de anulare a alegerilor. Toate soluţiile adoptate de BEC vor duce la posibilitatea de a vota de către toţi românii din Diaspora.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/confruntare-ponta-iohannis-confruntare-ponta-iohannis_1567654.html#ixzz3InU0ZXeH
Follow us: @realitatea on Twitter

Miercuri, 12.11.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply