Posesorii de câini fără microcipuri riscă amenzi usturătoare!

2
943

Începând cu luna martie a acestui an, proprietarii de câini au fost obligaţi să plătească peste 50 de lei pentru microciparea  patrupedelor şi trecerea lor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Fiecare veterinar autorizat are obligaţia să microcipeze câinele în momentul în care stăpânul se prezintă cu animalul, chiar şi la un control de rutină şi să îl înregistreze în Registrul electronic RECS. De asemenea, toate carnetele de sănătate au fost schimbate. În caz contrar, stăpânii animalelor riscă să îşi piardă animalul dacă nu îl declară. Microcipul este un dispozitiv, care poate fi citit cu un scanner şi ajută la identificarea câinelui. Poate fi considerat un Cod Numeric Personal al animalului.

„Microcipul este un dispozitiv de mărimea unui bob de orez introdus cu ajutorul unei seringi în ceafa animalului, care rămâne acolo pe parcursul întregii vieţi, şi poate fi citit cu un scanner. În cazul în care un câine microcipat va fi lăsat liber, stăpânului acestuia I se va aplica o amendă, care, de obicei, este de peste 1.000 lei”, ne-a declarat Zeadin Murat, membru fondator al Asociaţiei „Hobby” şi voluntar al Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Constanţa.

Măsura este agreată de unii constănţeni, care privesc noua reglementare ca pe o modalitate de a-şi putea găsi animalul în cazul în care îl pierd sau este furat. De asemenea, prin înregistrarea patrupedelor se poate ţine mai uşor o evidenţă a acestora şi se poate face o distincţie între cei cu stăpân şi cei comunitari. Normele sunt impuse de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar preţul orientativ pentru înregistrarea de date şi carnetul de sănătate este de 25 de lei. Dacă adăugăm costul microcipului în valoare de 12 lei şi implantarea acestuia, care ajunge la 15 lei, valoarea totală a microcipării este de aproximativ 50 de lei. Există însă şi veterinari care percep chiar un preţ mai mare.

„Microciparea o poate face orice medic veterinar, cu condiţia să fie autorizat. Costul variază între 50 şi 150 de lei, în funcţie de tariful perceput”, a adăugat Zeadin Murat.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Automat, preţul câinilor de rasă va creşte cu aproximativ 10%, potrivit proprietarilor de pet-shopuri, după microciparea şi înregistrarea lor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Cei care nu au făcut încă acest lucru riscă amenzi usturătoare.

„Cei care au câini născuţi până în 15 martie 2014 şi nu i-au înregistrat încă, riscă o amendă cuprinsă între 400 şi 3 000 de lei, iar cei care au animale născute după această dată mai au termen până la 1 ianuarie 2015”, a concluzionat liderul voluntarilor Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor Constanţa.

Marieta Ştefan, observatordeconstanta.ro, 10 iunie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


2 COMENTARII

Leave a Reply