Cine răspunde pentru vieţile curmate în incendiul de la “Beirut”? Galerie FOTO

0
716

Cel mai grav incendiu din ultimii 25 de ani. Îmbrăţişate în faţa morţii…

Un zid de fum prin care puteai să distingi cu greu doar luminile autospecialelor de pompieri şi flăcările ce au înghiţit un întreg imobil, panică, strigăte de ajutor, răniţi urcaţi pe tărgi, oameni care abia mai puteau respira… Scene desprinse parcă dintr-un bombardament, aproape ireale, s-au derulat sâmbătă noapte pe bulevardul Tomis, din municipiul Constanţa. Infernul s-a dezlănţuit după ce cunoscutul restaurant cu specific libanez „Beirut” a fost cuprins de flăcări! Incendiul a izbucnit în jurul orei 22.40 şi a provocat instantaneu haos. Zeci de clienţi care luau cina în local au început să alerge disperaţi către ieşire în momentul în care fumul a invadat încăperea. Martorii au sunat imediat la 112 şi au cerut ajutor. Din cauza vântului puternic, limbile de foc s-au extins rapid către clubul „Legendary Pub”, aflat la etajul imobilului, dar şi spre cazinoul „Vegas”, lipit de „Beirut”. În incinta „Legendary Pub”, aproape 100 de persoane asistau la un concert rock la ora la care a început dezastrul. Din fericire, oamenii au reuşit să iasă, la timp, din clădire. După doar câteva minute, scara din lemn pe care au coborât în stradă s-a năruit sub privirile lor…

Printre clienţi se număra şi Sorin Lucian Ionescu, directorul de programe al Neptun TV. „Eram la bar şi am văzut că iese fum de sub tejghea. I-am spus barmanului că i-a luat foc ceva, însă mi-am dat seama imediat că miroase a fum de mâncare. Cam în cinci minute am evacuat toată lumea din club. Scara pe care am coborât noi a luat foc după aproape zece minute. Pompierii au venit repede, dar s-au mişcat greu din cauza maşinilor parcate aiurea. Vântul puternic a împrăştiat incendiul şi fumul… Practic, pe bulevard nu se mai vedea nimic… Am constatat că ne lipseşte exerciţiul evacuărilor în caz de incendiu. Chiar şi noi, adulţii, am ieşit relaxaţi din club, cu toate că acum realizez că trebuia să părăsim localul din primul moment. Este inadmisibil ca un club – iar cele mai grave cazuri în acest sens le-am observat în Bucureşti – amenajat la mansardă sau la subsol să aibă o singură ieşire“, a declarat Sorin Lucian Ionescu.

Aflat în mulţimea care fugise înnebunită din restaurant, administratorul „Beirut”, George Karam, nu a dorit să facă niciun fel de comentarii. Nici ieri nu a putut fi contactat telefonic pentru declaraţii.

FLĂCĂRILE AU CĂPĂTAT RAPID AMPLOARE

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Am observat că iese mult fum, din ce în ce mai gros, din zona barului, de sub tejghea. Mirosea puternic şi mi-am dat seama că ceva grav se întâmplă. Cineva a strigat apoi că ar trebui să evacuăm localul şi am ieşit cu toţii. Am coborât pe scară şi am ajuns în bulevard. Când m-am uitat la clădire, am văzut că acoperişul luase foc. Cred că incendiul izbucnise de câteva minute, când ne-am dat noi seama că ceva nu e în regulă. Flăcările au căpătat rapid amploare. Oamenii ţipau în jurul meu, fumul era foarte gros şi înecăcios”, a povestit un alt martor al scenelor halucinante de pe bulevardul Tomis.

TORŢA „BEIRUT”

În scurt timp, fumul dens a cuprins întreg bulevardul Tomis, iar clădirea s-a aprins ca o torţă. De la minut la minut, flăcările deveneau mai puternice şi mai greu de stăpânit. În mijlocul scenelor apocaliptice, trei autospeciale de pompieri, din cadrul Detaşamentului Constanţa-Oraş, dar şi ambulanţe SMURD şi-au făcut apariţia. A fost doar o primă etapă a intervenţiei autorităţilor, pentru că, ulterior, alte şase echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” au fost trimise la faţa locului, pentru a ţine sub control incendiul generalizat. Intervenţia a fost cu atât mai dificilă cu cât vizibilitatea era extrem de redusă, iar vântul puternic umfla necontenit flăcările ce puteau în orice moment să cuprindă şi clădirile din vecinătate. Asaltul focului a fost cu greu ţinut sub control. Prin perdeaua groasă de fum înecăcios se puteau zări siluetele vagi ale pompierilor, luminile ambulanţelor, ale maşinilor de intervenţie şi flăcările care înghiţiseră o parte din clădire. Părea că o cortină fusese trasă peste întreaga zonă. Pentru ca şoferii autospecialelor să poată face manevre, aceştia erau ghidaţi de la nivelul carosabilului de colegii lor.

Salvatorii spun că a existat şi riscul unei deflagraţii, în condiţiile în care imobilul este racordat la reţeaua de gaz. „Din fericire, nu a avut loc o explozie. Ţevile au rezistat”, au spus pompierii care au luat parte la misiune. Poliţiştii de la Rutieră au blocat traficul pe bulevardul Tomis, pe segmentul de drum cuprins între zona „Capitol” şi Sala Sporturilor, în vreme ce oamenii legii au intervenit pentru a-i îndepărta pe martori de perdeaua de fum incandescentă, aceştia formând un perimetru de siguranţă pe care nimeni nu l-a mai putut depăşi. A urmat un du-te-vino permanent al autospecialelor ISU „Dobrogea”. La intervenţie au luat parte, în total, 69 de pompieri, dintre care cinci ofiţeri, zece poliţişti şi 12 jandarmi.

Răzvan MIHĂILESCU

Citiți mai mult în telegrafonline.ro, Luni, 7 aprilie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply