I.A.S.-urile fantomă de pe litoral scoase la licitaţie

0
1027

După ce, ani buni a blocat vânzările şi concesionările de terenuri la malul mării, Agenţia Domeniilor Statului încearcă din nou marea cu degetul. Instituţia încearcă să momească arendaşii de terenuri agricole de pe litoral cu opt suprafeţe de teren, rămăşiţele întreprinderilor agricole de odinioară, care însumează peste 400 de hectare.

Agiloq Agigea, Vultagra Vulturu, Agrozoomed Medgidia, Carsor Hârşova, Ceres Mihail Kogălniceanu, Prodsem Constanţa, Docerfram Dorobanţu şi Nazarcea Ovidius. Pe vremuri, întreprinderi agricole cu sute de salariaţi şi zeci de mii de hectare. Acum doar nişte firme falimentare, cu câteva suprafeţe de teren pe care nimeni nu le vrea. Agenţia Domeniilor Statului a anuţat investitorii (care o să mai vrea să lucreze cu statul) că pune la dispoziţia fermierilor opt suprafeţe de teren care totalizează puţin peste 400 de hectare ce pot fi închiriate în sistem de arendă. Cât depre preţ, deocamdată agenţia nu a scos o vorbuliţă, probabil urmând ca acest lucru să se întâmple ulterior, pentru a nu zădărnici încă din start procedurile.

A.D.S. nu a mai scos la vânzare de peste patru ani terenuri la malul mării, iar licitaţiile statului în acest domeniu au şanse zero de reuşită. Agenţia Domeniilor Statului deţinea în portofoliu pe litoral 29 de suprafeţe de teren ce aparţineau unor întreprinderi agricole, care totalizează 10.084 de hectare şi care erau libere de contract, Din totalul terenurilor, ponderea o deţin păşunile, cu peste 3.088 de hectare lăsate de izbelişte. A.D.S. mai deţine pe litoral 1.123,4 hectare de livezi, 345,3 hectare de teren arabil, 250,5 hectare de vie şi altele.

Pe lista „mireselor” a A.D.S., pe primul loc se află Semplact, societate care se află în prezent în faliment, dar care a lăsat Statului 6.329,8 hectare în localitatea Săcele. Urmează Vifrucer Cernavodă, care a lăsat A.D.S. o „moştenire” de peste 618 hectare şi care, potrivit raportărilor contabile, nu a mai depus din 2004 bilanţuri, după ce a funcţionat timp de cinci ani pe pierdere. Locul trei îi revine societăţii Adcervil Adamclisi, radiată pe 8 octombrie 2008 şi care a lăsat în urmă 499,5 hectare. Urmează o lista întreagăcu societăţi agricole falimentare care, după ce au produs pierderi considerabile bugetului de stat, continuă să producă prejudicii prin terenurile nelucrate.

O parte dintre firmele din domeniul agricol de stat au dispărut de mult, însă terenurile şi pierderile pe care le produc acestea, au rămas. În 2009, ultimul în care Agenţia Statului a organizat licitaţii pentru privatizarea I.A.S.-urilor constănţene, instituţia avea în administrare 29 de societăţi cu capital de stat din domeniul agricol aflate sub incidenţă Legii 85/2006, privind declanşarea procedurii de insolvenţă şi cărora le corespundea un capitalul social comun de 45 de milioane de lei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Darius Martinescu, observator.ro, 11.03.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply