Gigi Căpățână și Mircea Pânzaru, nași la (re)naşterea unui Cenaclu

0
1117

INTERVIU gzt.ro: Astăzi este o zi specială în viaţa artistică a Constanţei. După 30 de ani de la naştere, după o viaţă scurtă – doar 4 ani, că aşa au dictat vremurile, dar foarte bogată – 47 de oameni şi 500 de spectacole în toată ţara, astăzi renaşte la Constanţa Cenaclul Eveniment.

Cenaclul Eveniment 1983 – 1987, 2013 –

Gigi Căpăţână, cunoscut ca Eugen Doinaru pe afişele Cenaclului, liderul acestui grup şi Mircea Pânzaru – directorul său artistic pe componenta teatru şi poezie, au încercat să ne facă să simţim, printr-o poveste, în urmă cu căteva săptămâni în urmă, ce sentimente reînvie prin acest Cenaclu.

Gigi Căpăţână: Cenaclul Eveniment a început ca urmare a modei pe care o lansase Cenaclul Flacăra. S-a considerat în epocă că e o bună modalitate de a aduna tinerii la un loc şi de a le deschide ochii spre frumos, spre cultură. După ce a pornit Flacăra şi a devenit un fenomen naţional, cumva le-a pierit spaima factorilor politici când au văzut că aceasta e o modalitate de a ţine tinerii într-o sferă controlată şi s-a permis înfiinţarea cenaclurilor. Atunci chiar am fost chemaţi să alcătuim şi noi la Constanţa un Cenaclu. Ne-am întâlnit la Casa d Italia care era Casa de Cultură a Tineretului Constănţean. Dintr-o idée generoasă au rezultat două cenacluri. Am început eu şi Corneliu Stroe şi am făcut o serie de selecţii, dar având concepţii diferite despre ce înseamnă un spectacol, ne-am despărţit. O parte dintre selecţionaţi au rămas cu Corneliu Stroe şi au alcătuit Cenaclul Manifest. Noi ne-am mutat la Universitatea Populară Ştiinţifică, unde am avut sala noastră, şi acolo încet încet s-a conturat un fenomen artistic care a fost un fel de fior în rândul tuturor tinerilor din Constanţa. Au trecut mulţi pe la noi. Eu cred că a fost prima şcoală de democraţie. Ceremonialul de primire în Cenaclu se baza pe votul membrilor şi nu pe decizia unei personae – adică a mea. În timp s-a aşezat o formulă şi am început să colindăm ţara pe la toate festivalurile de gen. Cristina şi-a făcut zestre cu aceste festivaluri, că premiile erau ştergare, farfurii, chestii de-astea, nu era vorba de premii în bani, dar erau premii prestigioase, jurii prestigioase şi public foarte bun. Aşa ne-am şi întâlnit cândva, la Baladele Dunării cu Cenaclul Flacăra. Păunescu auzise de noi şi, îmi place să povestesc chestia asta, am încercat să-i explic faptul că, deşi facem lucruri asemănătoare, ei au toată presa şi vizibilitatea în plan naţional, iar noi nu. Eu consideram de atunci că la Flacăra era mai multă propagandă iar la noi era mai multă cultură: aveam poezie, aveam teatru, aveam violoncel, clape… aveam altceva. Şi atunci Păunescu mi-a zis aşa: “tinere, explicaţia este simplă! La dumneata motorul este mai puternic, la mine claxonul e mai puternic”.

….Pe lângă Marius Baţu şi Eugen Baboi (Grupul Poesis), care au trecut pentru scurt timp prin Eveniment, ca invitaţi o să mai avem pe Dinu Ştefan care a fost şi la noi şi la Flacăra, o să mai vină Lică Stamate, Vali Petcu, Mariana Butnaru, Mariana Puşcaşu, Cristina Tudor, Radu Crăciunescu, Nicu Zaharia (care vine din Irlanda), trupa de dansuri Total Dance – versiunea 2013 (care a fost în Eveniment de la începuturi, însă, fireşte, trupa de atunci), trupa de muzică funk Grand Union și trupa rock Allegro Band, Walter Ghicolescu, Mircea Pânzaru, evident, şi eu (Eugen Doinaru, alias Gigi Căpăţână)…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vă invităm să citiți interviul integral în Gazetadeconstanta.ro:

http://gzt.ro/gigi-capatana-si-mircea-panzaru-nasi-la-renasterea-unui-cenaclu/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply