VIDEO Galceava gazelor de sist, runda de explorare: “Ecografia” cu dinamita, masina de “cutremure” si drepturile satenilor de la Chirnogeni

0
706

Reprezentantii firmei Prospectiuni SA, care fac explorari pentru compania americana Chevron, la Chirnogeni, judetul Constanta, sustin ca patrund in mod legal pe terenurile satenilor si le acorda acestora despagubiri de pana la 2.000-3.000 de lei, in functie de eventualele daune pe care le aduc recoltelor.

Realitatea romaneasca insa ii prinde la mijloc si pe sateni, si pe prospectori, si pe petrolistii americani, in conditiile in care proprietarii terenurilor nu profita de bogatiile de sub pamantul lor, prospectorii au dificultati in a intra pe proprietati pentru a face explorarile, iar Chevron a fost deja nevoita sa-si intrerupa activitatea petroliera in judetul Vaslui.

Prospectorii au prezentat, vineri, presei, si un utilaj greu de 30 de tone care genereaza trepidatii simtite la 5-6 metri in jurul dispozitivului. Si pe site-ul oficial, Chevron descrie “explorarea seismica” cu utilaje vibratoare si explozibili.

Unii dintre cei circa 3.200 de sateni din comuna constanteana Chirnogeni s-au pomenit acum 2-3 saptamani cu 5 utilaje de 30 de tone si 500.000 de dolari bucata pe terenurile lor agricole. Firma romaneasca Prospectiuni SA a inceput lucrarile de explorare in zona, pentru compania petroliera americana Chevron, care a concesionat 3 perimetre de circa 2.700 kmp in total, in Dobrogea, in speranta ca va gasi gaze de sist sau alte hidrocarburi.

Concesiunile au fost aprobate de Guvernul Ungureanu in martie 2012, in acelasi an Chevron planificand si “realizarea unui studiu de colectare a unor date seismice bidimensionale (2D)”, potrivit site-ului oficial al companiei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Utilajul de 30 de tone, denumit vibrator, cu care prospectorii au facut vineri o demostratie in fata jurnalistilor, a produs trepidatii, timp de cateva secunde, resimtite la 5-6 metri in jurul masinii.

Pentru o persoana fara cunostinte in domeniu, trepidatiile pareau sa semene cu zgaltaitura unui cutremur de vreo 4 grade, intr-un bloc din Bucuresti. Mihai Mitroi, vicepresedinte pentru calitate si siguranta la Prospectiuni SA, sustine, insa, ca trepidatiile pot fi asemuite cu un seism de sub un grad pe scara Richter, ori cu zguduitura resimtita de cineva care sta pe marginea soselei pe care trece un camion de mare tonaj.

Articolul integral şi VIDEO, pe hotnews.ro, 1 nov.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply