Informare-analiza in PNL pe gazele de sist: Ce se va intampla cu Romania in 10-15 ani

0
646

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat in PNL, la solicitarea senatorilor, o informare cu privire la problematica gazelor de şist.

“Este util să cunoaştem potenţialul existent de astfel de resurse, dar chestiunea exploatării rămâne, în Europa, controversată”, e concluzia ex-ministrului PNL.

Vosganian a transmis ca in 10-15 ani, Romania va depinde in totalitate de importurile de gaze.

“Productia actuală de gaze a României este de cca 10,5 mld. Nmc/an, iar consumul mediu este de 14,4 mld.Nmc/an. De remarcat că rata de depletare (scăderea rezervelor supuse exploatării) este de  cca 10% pe an, ceea ce înseamnă că in lipsa unei promovări de rezerve noi și fără promovarea unei recuperări secundare și terțiare, activitatea se va opri în cca 10 – 15 ani. În aceste condiții România va rămâne tributară în totalitate importului”, se arata in document.

In prezentarea ex-ministrului PNL se arata ca Guvernul vrea sa exploateze gazele de sist pentru a reduce “dependenta fata de gazul importat din Rusia”. De asemenea, informarea mai arata ca gazelle de sist sunt mai ieftine decat cele traditionale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La capitolul riscuri, Vosganian a prezentat 2 mari probleme de mediu: deversari de apa reziduala cu substante periculoase precum benzen, radiu, metan, eter, precum si riscul secetei.

“Cantitățile uriașe de apă necesare fracturării hidraulice sunt o altă problemă importantă. Operarea unui singur puț necesită 2,5 milioane de litri de apă de-a lungul duratei lui. Acest aspect este problematic, în special în zonele în care puțurile subterane au început să sece, mai ales în Vestul Americii.

Fermierii sunt obligați să se lupte pentru apă cu companiile energetice din vestul Statelor Unite, iar seceta din ultimii ani a dus la exacerbarea tensiunilor dintre cele două industrii.

Au existat de asemenea și rapoarte cu privire la activitatea seismică din  regiunile în care se conduc operațiuni de fracturare, dar aceste evenimente sunt minore”, se arata in informarea lui Vosganian.

Analiza completa, AICI.

pesurse.ro, 29 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply