Românii ar putea avea ÎNCĂ TREI ZILE LIBERE. Calendarul SĂRBĂTORILOR LEGALE

0
606
Românii ar putea avea ÎNCĂ TREI ZILE LIBERE. Calendarul SĂRBĂTORILOR LEGALE

Astfel, o iniţiativă legislativă propusă de senatorul liberal Puiu Haşotti  vizează declararea zilei de 10 Mai (Ziua Regalităţii) sărbătoare naţională.

Ideea ca ziua de 10 mai să fie o a doua sărbătoare naţională, după ziua de 1  Decembrie, a fost agreată şi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Întrebat, cu  ceva timp în urmă, dacă ar milita pentru ca data de 10 mai să devină zi  naţională, liderul PNL a răspuns: “Nu în locul celei de 1 Decembrie, dar, sub o  formă sau alta, alături de cea de 1 Decembrie cred că putem să luăm în serios o  asemenea propunere.”

O altă propunere legislativă susţine “instituirea celei de-a treia zi de  Paşte drept sărbătoare legală în care nu se lucrează”.

În plus, pe ordinea de zi se află şi Propunerea legislativă privind  modificarea art.139 alin.1 din Legea nr.53/2003, codul muncii, prin care se  doreşte ca 21 mai, Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, să fie  declarată, şi ea, sărbătoare legală.

Cum arată CALENDARUL SĂRBĂTORILOR LEGALE în 2013:

În 2013, foarte multe dintre zilele libere legale cad în weekend, astfel că,  doar 8 zile sunt cu adevărat libere în plus. Codul muncii prevede 12 sărbători  legale, traduse in zile libere pentru salariati.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mai exact, zilele nelucrătoare  stabilite de legislatia muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de  Paşti – în 2012, aceste zile au fost in 15 si 16 aprilie; 1 mai – în 2012; prima  si a doua zi de Rusalii – in 2012, aceste zile au fost in 3 si 4 iunie;  Adormirea Maicii Domnului – 15 august; Sfântul Andrei – 30 noiembrie; 1  decembrie – Ziua Naţională a României; prima şi a doua zi de Craciun – 25 si 26  decembrie.
Cei care nu dau liber de 30 noiembrie riscă amenzi dure.

Legislaţia muncii este dură cu angajatorii care încalcă salariaţilor dreptul de  a beneficia de zilele libere acordate de stat. Amenzile pentru angajatorii care  nu acordă zilele libere legale sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de  lei.

Anul Nou – 1 ianuarie  »  marți – 2  ianuarie  »  miercuri
Ziua Internațională a Muncii – 1  mai  »  miercuri
Paștele – 5 mai  »  duminică –  6 mai  »  luni
Rusaliile – 23 iunie  »   duminică – 24 iunie  »  luni
Adormirea Maicii Domnului –  15 august  »  joi
Sfântul Andrei – 30 noiembrie   »  sâmbătă
Ziua Națională a României – 1 decembrie  »   duminică
Crăciunul – 25 decembrie  »  miercuri – 26  decembrie  »  joi

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/romanii-ar-putea-avea-inca-trei-zile-libere-calendarul-sarbatorilor-legale_1298649.html#ixzz2iWRHsnwY Follow us: @realitatea on Twitter


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply