Aplicaţia care te SALVEAZĂ ÎN CAZ DE CUTREMUR

0
790
Seismologii îţi spun cum funcţionează.

Dacă veştile despre seisme anunţate de specialişti v-au pus pe gânduri, ei bine,  ar trebui să ştiţi că există o posibilitatea să aflaţi când se va întâmpla asta,  cu câteva secunde înainte de producerea lui. Există o aplicaţie care poate fi  instalată pe iPhone.

Din data de 14 martie 2002, Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA) a  fost constituit ca asociaţie non profit având ca principala activitate studiul  seismelor în general şi aplicarea acestor studii pentru zona Vrancea.  Particularităţile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de către IRSA a unui  Sistem de Monitorizare şi Avertizare Seismică.

Avertizarea, posibilă doar prin intermediul aplicaţiei Alertă Cutremur  Vrancea, oferă românilor o fereastră de câteva secunde, interval de timp în care  pot lua deciziile cele mai corecte pentru protejarea vieţii. Aplicaţia „alertă  cutremur” poate fi descărcată de pe www.alertacutremur.ro şi costă lunar 9,99  euro şi anual 99,99 euro.

Cum poate o astfel de aplicaţie, odată instalată în telefonul mobil,  să-ţi salveze viaţa? Reprezentanţii Institutului Român de Seismologie  Aplicată explică, pe site-ul mai sus menţionat.

“La declanşarea în adâncime a unui eveniment seismic, mişcarea pământului  provoacă apariţia unei unde sferice de volum cu două componente: unda seismică P  şi unda seismică S. Principiul Avertizării Seismice se bazează pe diferenţa de  timp dintre momentul declanşării alarmei seismice, atunci când în Vrancea se  detectează unda P şi momentul sosirii undei S în punctul unde se află abonatul.  Unda P nu este periculoasă pentru clădiri deoarece este percepută la suprafaţă  ca un mic şoc în plan vertical, asemănător unei „saltări”. În schimb, unda S  este periculoasă deoarece deplasarea ei se face cu mişcări ondulatorii, aceasta  fiind resimţită la suprafaţa solului sub forma unei mişcări de forfecare, de  balans în plan orizontal”, scrie pe alertacutremur.ro.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La modul general, timpii de avertizare sunt relativ mici, de la câteva  secunde la maximum un minut, în funcţie de distanţa unde vă aflaţi faţă de  Vrancea.

De exemplu, la Constanţa, alarma antenţionează producerea cutremurului  cu 50 secunde înainte, iar la Bucureşti, cu 34 secunde.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET, 8 0ct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply