Eolienele, record de producţie pe cod portocaliu

0
650

Eolienele, record de producţie pe cod portocaliu

Două zile de furtună pe litoral au umplut buzunarele investitorilor în energie regenerabilă.

Producţie-record de energie eoliană la malul mării. Cele trei zile de cod portocaliu au pus în mişcare toate eolienele, astfel că în aceste zile turbinele s-au bătut de la egal la egal cu termocentralele şi hidrocentralele, în ceea ce priveşte cantităţile de curent livrate în Sistemul Energetic Naţional.

Potrivit Transelectrica, în intervalul 1-2 octombrie, producţia eolienele s-a situat între 1.700 şi aproape 1.900 de megawaţi pe oră, valori similare surselor termo şi hidro. În noaptea de luni spre marţi, eolienele au detronat hidrocentralele, care au înregistrat un nivel de producţie de 700 megawaţi pe oră şi au egalat termocentralele, care au o valoare de producţie de 1.800- 1.900 de megawaţi pe oră.

Pe litoral funcţionează 75% din totalul capacităţilor eoliene instalate în România. În numai trei ani de la demararea pe scară largă a investiţiilor în domeniul eolian, energia regenerabilă a câştigat o cincime din piaţa naţională de energie.

Potrivit rapoartelor anuale ale Transelectrica, eolienele asigură acum peste 20% din producţia de energie, fiind a treia cea mai importantă sursă, după cărbuni şi hidrocentrale, dar înaintea centralei de la Cernavodă sau a centralelor pe gaze.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Boomul eolian de pe litoral nu a scăpat analiştilor din străinătate. Potrivit unui raport Cambridge, ţara noastră deţine o poziţie de lider absolut în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte producţia de energie eoliană. Aproape un sfert din toate unităţile eoliene din noile state-membre ale U.E. sunt situate pe teritoriul României, se afirmă în document. A

valanşa de proiecte eoliene a generat, însă, serioase probleme în ceea ce priveşte transportul. Potrivit studiului, principala piedică pentru construirea unor unităţi noi este capacitatea limitată a sistemului naţional de transport al curentului electric (S.E.N.).

În ultimii trei ani au fost emise licenţe pentru conectarea la reţeaua naţională a unor unităţi cu o capacitate totală de 17.000 de megawaţi, în condiţiile în care reţeaua ar putea să suporte doar 3.300 de megawaţi. Transelectrica s-a angajat să modernizeze reţeaua naţională, însă criza financiară a făcut ca investiţiile să fie minime.

Darius MARTINESCU, observator.ro, Joi, 3 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply