Cât ne va costa încălzirea la iarnă, la Constanţa, Mangalia, Năvodari şi Cernavodă

0
645

caldura-1380721144.jpg

Frigul din ultimele zile, dar şi temperaturile anunţate până la sfârşitul acestei săptămâni i-a făcut pe unii constănţeni să aştepte cu nerăbdare începerea furnizării de căldură în apartamente. Cei care au centrale proprii sau alte sisteme de încălzire le-au pornit deja, însă în casele celor care sunt racordaţi la CET temperaturile abia dacă mai trec de 20 de grade Celsius.

Din păcate, însă, mulţi locuitori ai municipiului Constanţa preferă să stea în frig, decât să îşi îngreuneze situaţia cu facturi foarte mari la căldură. Se pare că şi anul acesta, constănţenii vor bate recordul la cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Preţul acesteia rămâne la nivelul din 2012, atunci când a fost 358,54 de lei.

Primăria Constanţa va aplica în continuare sistemul de subvenţionare a preţului gigacaloriei în funcţie de venitul cetăţenilor. Vor fi acordate subvenţii numai pentru persoanele cu venituri reduse, restul populaţiei va plăti căldura la preţul întreg.

Subvenţii în funcţie de venituri

Deocamdată nu au fost făcute publice condiţiile de acordare a subvenţiilor şi dacă acestea au fost modificate faţă de anul trecut. În 2012, tranşele de venit mediu pe membru de familie erau diferite pentru familii şi pentru persoanele singure. Valoarea maximă a venitului până la care se poate primi subvenţie este de 1.500 de lei pe lună, pe membru de familie.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Toate familiile care au venituri peste 786,1 lei pe membru primesc subvenţie numai de la Consiliul Local Constanţa, care va suporta, apoi, pe tranşe, de la 50 la sută din costul facturii, până la 25 la sută.

Cererile se depun lunar, însă trebuie să ştiţi că reprezentanţii Primăriei şi ai Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa verifică toate dosarele şi dacă se constată că declaraţia pe propria răspundere privind cuantumul veniturilor este falsă riscaţi dosar penal.

Gigacaloria de Cernavodă, vândută cu 91 de lei

La Mangalia, locuitorii au început deja să se racordeze la sistemul de alimentare cu gaze. Cei care primesc în continuare căldură de la firma Goldterm vor plăti 295 de lei pentru gigacalorie, la fel ca şi anul trecut.

Şi la Năvodari preţul rămâne neschimbat de la iarna 2012, însă este mult mai mic, de 186 lei. Mai mult decât atât, 300 de apartamente sunt scutite lunar de la plata totală a facturilor la întreţinere, cu condiţia ca beneficiarii să nu aibă restanţe.

Cea mai ieftină gigacalorie o plătesc locuitorii oraşului Cernavodă, cu un preţ de 86 lei. Deşi S.C. Utilităţi Publice SRL a scumpit recent gigacaloria cu 7 la sută, de la 80 la 91 de lei, din cei 11 lei de majorare, cinci lei vor fi suportaţi ca subvenţie, de către Consiliul Local Cernavodă.

Andreea PERHAIŢĂ, cugetliber.ro, Joi, 3 oct.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply