De ce NU POATE Constanţa să scape de CÂINII MAIDANEZI

0
589

maidaneziconstanta-1378366018.jpg

Situaţia dramatică petrecută în Bucureşti, unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşiat de un câine comunitar, a împărţit România în două. Unii susţin că maidanezii ar trebui eutanasiaţi, în timp ce alţii spun că aceşti câini ar trebui doar sterilizaţi. Mai mult, primarii au readus şi ei problema în atenţia parlamentarilor cărora le-a cerut să modifice legislaţia în aşa fel încât să se poată lua şi decizii definitive şi nu doar cele care privesc sterilizarea sau castrarea câinilor.

Vizavi de această situaţie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să emită o ordonanţă de urgenţă privind situaţia câinilor comunitari. Preşedintele s-a declarat revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini, precizând că el are cinci câini acasă, iar trei dintre ei sunt adunaţi de pe stradă.

„Fac apel la Guvern, pentru că administraţiile locale sunt cu mâinile legate de legislaţia în vigoare. Fac apel la Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia câinii maidanezi acasă”, a spus Băsescu. El a adăugat că soluţia castrării câinilor a fost un eşec, iar oamenii trebuie să se simtă în siguranţă pe străzi.

„Nu trebuie să mai aşteptăm să mai moară un copil, să mai moară un om sfâşiat de câini, ca să înţelegem că trebuie să luăm această măsură. De aceea, cred că Guvernul trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă în care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare a câinilor fără stăpân, iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor trebui eutanasiaţi, pentru că nu putem pune câinii mai presus de oameni. Nu putem pune câinii mai presus de un copil nevinovat, care se şi duce să se joace cu el, pentru că aşa a văzut el în cărţile de poveşti, în filmele de desene animate, că un câine e prietenul omului. Dar, nu un câine flămând, nu un câine prigonit, nu un câine sălbăticit poate fi prietenul omului”, a mai spus şeful statului.

Care este situaţia în judeţul Constanţa

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Problema câinilor fără stăpâni a luat amploare şi în municipiul Constanţa, locuitorii reclamând deseori că le este frică să mai meargă pe străzile oraşului. Mai mult, haite de câini au fost văzute şi prin staţiunea Mamaia, ceea ce dă un aspect neplăcut mai ales pentru turiştii veniţi să se relaxeze la malul mării. Reprezentanţii autorităţilor publice locale spun că ştiu foarte bine această situaţie, motiv pentru care se gândesc la măsuri mai drastice.

Legat de acest subiect, primarul Radu Mazăre a declarat că va face un sondaj de opinie pe tema maidanezilor din Constanţa, în sensul în care locuitorii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord sau nu ca aceştia să fie omorâţi. Câinii maidanezi reprezintă o problemă şi în Mangalia, o problemă pe care primarul Cristian Radu vrea să o rezolve.

„Câinii reprezintă o problemă a Mangaliei. Cu toţii avem copii. Ştim foarte bine că aceşti câini, unii dintre ei bolnavi, sunt pe stradă, îşi fac necesităţile pe stradă. Copilul nostru iese, aruncă o minge, ia mingea, se joacă cu ea, mai ia şi un covrig, îl mănâncă şi s-ar putea să aibă o problemă de sănătate. Să nu mai spunem că poate fi şi muşcat. La Liceul Callatis, copiii nu puteau să intre în curtea şcolii din cauza câinilor”, a spus primarul Cristian Radu. Mai mult, el i-a rugat pe guvernanţi, să găsească soluţii la această problemă.

„Îi rog pe cei din Guvern să găsească o soluţie pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, pentru că nu este numai problema Mangaliei, este problema ţării. Nu mi se pare corect să fiu sunat de turişti să-mi spună că au fost muşcaţi de câini, nu mi se pare corect să fiu sunat de cetăţeni sau să vină la primărie plini de sânge pentru că au fost muşcaţi de câini”, a declarat acesta.

Primarul a mai spus că, potrivit informaţiilor culese de pe Internet, în toate ţările din Europa este acceptată eutanasierea câinilor la maximum 60 de zile după ce sunt prinşi. În Mangalia, costul pentru cazarea unui câine în adăpost este de 100 de lei pe lună, bani care, afirmă primarul, ar putea fi folosiţi pentru a combate abandonul şcolar sau pentru ajutorarea bătrânilor.

Aceeaşi problemă există şi la Năvodari unde edilul Nicolae Matei a atras atenţia de mai multe ori că legislaţia trebuie schimbată la nivel naţional.

„Ne confruntăm cu o situaţie destul de dificilă în privinţa câinilor comunitari din cauza legislaţiei naţionale pe care o avem în România. Mai precis, celei date în 2010, de Parlament, la presiunea ONG-urilor. În momentul de faţă, puterile noastre, ale primarilor, sunt limitate. Suntem neputincioşi de a rezolva definitiv problema câinilor fără stăpâni din cauza legislaţiei care trebuie modificată. Trebuie să punem oamenii înaintea animalelor fără stăpâni. În afara faptului că îi aduni, îi duci la biobază unde sunt sterilizaţi sau castraţi, altceva nu poţi face”, a declarat primarul Nicolae Matei.

Carmen MOCANU, cugetliber.ro, Joi, 05.09.2013.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply