Vicepreşedintele Senatului României susţine exploatarea gazelor de şist

0
611

farmec.ro
carturesti.ro%20
Dar să nu fie fracturare hidraulică…

Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va derula, în perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de şist şi a lansat site-ul infogazedesist.eu, unde a anunţat că România are rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa.

Campania se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad şi Dobrogea. În România, compania americană Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea.

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, respectiv Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi.

Vicepreşedintele Senatului României, social-democratul Nicolae Moga, spune că se numără printre cei care susţine gazele de şist. Susţin exploatarea gazelor de sist, dar nu prin metoda fracturarii hidraulice, folosită de compania americană Chevron. Să caute altă metodă, a spus Moga.

Reamintim faptul că ministrul Mediului şi Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a anunţat la Constanţa, că Ministerul Mediului a dat avize unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea.

Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare nu avem cum să identificăm, deocamdată suntem în faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există nici un fel de risc. Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că pe explorare, pe tehnologia utilizată, nu există riscuri în ce priveşte mediul, nici un fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică. Avem nevoie de aceste explorări, a declarat Rovana Plumb într-o conferinţă de presă din luna mai a.c., la care a fost prezent şi primarul Constanţei Radu Mazăre.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Alexandra VASILE, replicaonline.ro, Vineri, 26.07.2013.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply