Revista UZPR, un etalon în peisajul publicistic de la noi | Împreună, scriem istoria clipei!

0
340
Azi – despre revista Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România:
Împreună scriem istoria clipei este deviza acestei mari comuniuni a breslei publiciștilor și jurnaliștilor de la noi, cu o vârstă ce a depășit un secol și care are ramificații și dincolo de fruntarii (acolo unde vecuiesc români). Ne vom apleca asupra recentelor ediții (2023).
Ediția cu numărul 31 se deschide cu un Editorial semnat de președintele Uniunii, Sorin Stanciu, UZPR suntem toți. Câteva generice atrag atenția cititorului avid de cunoaștere: Focus, Profil, Starea presei, Libertatea presei, Reflexii, Proiecții, Repere, Accente, Prim plan, File de istorie, Mapamond, Personalități, Pulsul filialelor, Panorama, Efigii, Caleidoscop cultural, Presa în urmă cu un secol ș.a.
Un sumar bogat, cu un interesant conținut, care cuprinde evenimente din filiale, deplasări, opinii. Desigur, întoarcerile în trecut, au rolul de a suscita interese: Cucurigu! (18 iulie 1876-5 iunie 1877) – ziar umoristic (Silviu Constantin Nedelcu), Presa în urmă cu un secol (foto: Tanța Tănăsescu). Tematicile sunt axate pe libertatea presei, Omagierea limbii române, cercetări din arhive (Laurențiu Ștefan Szemcovici), dar și Finanțarea publică a jurnalismului, dincolo de temerile de imixtiune în politică. Editorial (Roxana Istudor).
Ediția cu numărul 32 (ultima din anul trecut) conține un Mesaj din inimă (semnat de Sorin Stanciu, președintele UZPR). Fiind o ediție de final de an, firește, au fost consemnate rezultate și evenimente pe acest parcurs despre Radio UZPR (Mădălina Corina Diaconu), Gala Premiilor Uniunii  Ziariştilor Profesionişti din România (Roxana Istudor), întâlniri  și reuniuni zonale ale președintelui, Sorin Stanciu, cu șefi de filiale. Alte propuneri de a citi revista sunt îndreptate înspre rolul gazetarului, în căutarea presei studențești, despre metajurnalism, împlinirea a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu (Tanța Tănăsescu), Anul 2023 – Anul Iuliu Maniu (Ileana Mateescu) ș.a.
Sunt interesante materialele din genericul Diaspora (Limbă și identitate culturală. Scriitori români din Montreal / Marian Nencescu; Mediatizarea emigranților – o oglindă deformată a realității sau o necesitate? / Daniela Gumann.
Despre recuperări de reviste (Semenicul, revistă culturală lunară, 1928-1932) scrie Alexandru Ruja  și Tanța Tănăsescu (Presa în urmă cu un secol / Dimineața – anul 1910), Telegraful român – o ctitorie vulnerabilă șaguniană în arealul mediatic și un creuzet al conștiinței și al culturii  naționale (Zalina Gabriela Neagu), despre clasicii lunii ianuarie consemnează: Laurențiu Ștefan Szemcovici (Decorația conferită în 1888 lui Ion Luca Caragiale) și Anton Ilica (Luceafărul eminescian și-ar da o eternitate pentru o sărutare). Desigur, nu sunt uitați și alți confrați, trecuți In memoriam, prin faptele lor de presă.
În concluzie, publicațiile editate de UZPR (în condiții grafice excelente) sunt dense și demne de lecturi și literaturi și au în direcția editorială nume de mare referință: Dan Constantin (redactor șef), Roxana Istudor (redactor șef-adjunct), Mihai Apolozan (art director), iar dintre seniori editori numim: George Coandă, Marian Nencescu, Firiță Carp, Valentin Uban (fotoreporter, Florin Eșanu).
Este demnă de notat, la final, opinia președintelui Sorin Stanciu: „Este de la sine înțeles că, fiind o Uniune care cuprinde peste 4.500 de membri, ne-am însușit, precum un statut, obligația de a lua în considerare variate opinii și poziționări, existența unor orgolii”. (pag.3).
Au consemnat:
Florica R. Cândea, redactor șef, revista Gutenberg, Arad, membru UZPR – Filiala Arad.
Carina A. Baba, redactor șef-adjunct, revista Gutenberg, Arad. (sursa: UZPR).


Mangalia News, 12.02.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply