Plafoanele medicilor stomatologi scad la jumătate, buzunarele pacienţilor se golesc

0
422
Problemele din sistemul sanitar par a nu se mai termina. Pacienții ar putea rămâne fără rețete compensate de la 1 februarie, întrucât medicii de familie amenință că vor renunța la contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. La rândul lor, stomatologii își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, avertizând pacienţii că vor fi nevoiţi să plătească pentru majoritatea lucrărilor prestate.
Potrivit Colegiului Medicilor Stomatologi din România, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală vor scădea cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei. În acest fel, Colegiul atrage atenția asupra faptului că scăderea cu 50% a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, țară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 vizite per capita, versus 0.9% vizite, media europeană.
Altfel spus, pacienții vor fi cei mai afectați, pentru că vor fi puşi în situaţia de a scoate bani din buzunare pentru absolut orice tip de intervenție dentară au nevoie. Nu că acum plafoanele medicilor ar fi prea mari, dar dacă acestea se vor reduce, situația va fi și mai proastă ca până acum.
Ce părere au medicii stomatologi constănţeni despre toate aceste schimbări care au fost decise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate?
Continuarea, în cugetliber.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply