„Un El Dorado pentru energia eoliană”! Se pregătește cea mai mare investiție din istoria Dobrogei: 12 miliarde de euro!

0
473
„În Dobrogea bate vântul la fel de bine ca în nordul Europei”, spunea, odată, un om de afaceri care a investit în eoliene, în județul Constanța. S-a investit mult în cele de pe pământ, zonele libere sunt puține, așa că interesul investitorilor din toată lumea se mută pe Marea Neagră, deși costul instalării turbinelor offshore este de patru ori mai mare decât al celor pe uscat. Investitorii deja bat la ușă: o companie și-a manifestat interesul de a construi un proiect uriaș de 3.000 de MW, unde va investi 12 miliarde de euro, scrie Hotnews.
În 2010, un studiu al Erste Group indica Dobrogea ca fiind regiunea cu cel mai bun potențial eolian din sud-estul Europei, iar publicația Le Monde numea litoralul românesc „Un El Dorado pentru energia eoliană”.
Între timp, în România au fost construite parcuri eoliene cu o capacitate de peste 3.000 de MW, iar Transelectrica spune că, în momentul de față, nu se mai poate integra nicio capacitate în Dobrogea și Banat, în special din cauza rețelei limitate.
Avem planuri în rețea care cresc capacitatea pe Dobrogea cu 4.000 de MW și pe Banat cu 1.000 de MW. În aceste zone în momentul de față nu se mai poate integra nimic, a arătat Bogdan Toncescu, membru în directoratul Transelectrica, săptămâna trecută, la conferința ZF Energy.
El a arătat că Marea Neagră este „noua Dobroge” pentru investitorii în parcuri eoliene.
„Va deveni odată ce vor începe să se instaleze capacități eoliene offshore. Se vorbește în momentul de față de cel puțin 3.000 de MW”, spune Toncescu.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, potențialul eolian offshore al României este de 76 GW (76.000 de MW). 22 GW sub formă de turbine fixe şi 54 GW sub formă de turbine plutitoare).
Ce oportunități și provocări găsesc investitorii în Marea Neagră
Continuarea, în constanta100%.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply