Cristian Frâncu, proful de Informatică cu cei mai mulți olimpici din România: „Sistemul nostru de învățământ e unul bun. Cine spune altfel, nu are comparație!”

0
810
A terminat Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” în comunism, când abia apăruseră PC-urile. A fost printre puținii olimpici la Informatică ai țării, iar părinții săi au lucrat amândoi la Centrul de calcul înființat de Grigore Moisil. S-a angajat la Google, în SUA, în anii 2000, deși nu știa nimic atunci despre companie. S-a întors în țară fiindcă și-a dat seama că vrea să predea într-un loc unde să facă o diferență. De 13 ani pregătește elevi care ajung printre primii pe țară în fiecare an. Crede că România e pe bune tare la Informatică și că lucrul ăsta trebuie încurajat. Într-un interviu pentru Școala 9, Cristian Frâncu vine cu o opinie contrară percepției generale despre sistemul de educație românesc: „E unul bun. Cine spune altfel, nu are comparație!”.

Din 29 de elevi de gimnaziu pe care i-a pregătit anul ăsta, toți s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Informatică, o treime din numărul total de participanți. 27 dintre ei s-au întors cu medalii. În clasamentul absolut pe țară, numai locul al doilea nu a fost obținut de un elev al său. Locurile 1, 3, 4 și 5 au fost luate de elevi pregătiți de el în cadrul clubului Nerdvana. A refuzat să predea într-o școală de stat, fiindcă să fii profesor în școala românească înseamnă „să fii bookkeeper, să dai note, să scrii fișe și rapoarte” și mai puțin să predai, în opinia sa.

Adunat, 78% dintre elevii pregătiți la Nerdvana și calificați la națională au luat premii sau medalii. Ultima reușită a elevilor clubului înființat de el a fost argintul, la World Robot Olympiad, care a avut loc în Danemarca, la final de septembrie.

„Îmi place să explic”

În 2010 a început să pregătească elevi pentru performanță în informatică în sufrageria unei prietene. A înțeles ce lipsește în pregătirea pentru această materie și a început să facă programa pentru olimpiada națională. „Mie îmi place să predau, e ceva născut la mine. Îmi place nu să predau, îmi place să explic, îmi place procesul ăsta și să văd la final că omul are un fel de aaa!, o minunare”, a definit simplu munca sa într-o pauză de pregătire de la tabăra de vară Nerdvana.
Nerdvana este un club de pregătire în Informatică și Robotică fondat împreună cu fratele său, Cătălin Frâncu, cunoscut și pentru că este unul dintre fondatorii platformei Dexonline.ro. (…).
Continuarea, pe scoala9.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply