Aproape 652.000 de lei cotizează la sistemul de pensii un angajat român, în cei 35 de ani de activitate profesională ceruţi de lege. La final, nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa

0
538
Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache
Statisticile Eurostat arată că speranţa de viaţă medie în România este de circa 75 de ani, adică cu zece ani peste vârsta de pensionare, iar în aceşti ani pensionarul nu primeşte înapoi nici măcar jumătate din cât a cotizat toată viaţa la sistemul de pensii.
Că cele 25 de procente din salariu brut reţinute angajatului de Fisc pentru contul de pensii se duc într-o „găleată mare“, care este bugetul consolidat al statului. De acolo, banii se împart – la bunuri şi servicii, la investiţii şi, desigur, la pensii.
Deşi Institutul Naţional de Statistică publică regulat veniturile obţinute la fondul public de pensii, realitatea este că acest fond nu este separat de bugetul consolidat, iar administraţia se poate înfrupta din el şi apoi pune la loc din bugetul de stat. „Sistemul public de pensii este o schemă Ponzi finanţată de stat“, spune economistul Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România. (…)

Continuarea, în zf.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply