Eco-Creativitatea elevilor de la Colegiul Economic Mangalia a fost răsplătită cu diplome și premii, la etapa județeană a Concursului „CREO CREARE” (FOTO-VIDEO)

0
1794
În data de 26 septembrie 2023, Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită în cadrul Colegiului Național Mircea cel Bătrân, prin organizarea etapei județene a Concursului plurilingvistic și de creație artistică CREO CREARE.
Elevii Colegiului Economic Mangalia au participat la cea de-a VIII-a ediție a acestei competiții, alături de partenerii lor din Serbia și Grecia, grație proiectului Erasmus+ „Window to the World”, un parteneriat la scară mică pe domeniul educației școlare, încheiat cu Gimnazija Bora Stankovic din Vranje (Serbia) și E.E.E.EK, o școală pentru elevi cu cerințe educaționale speciale din NAOUSAS (Grecia).
Participarea la concurs a fost inclusă în proiect sub forma activității intitulate “Eco-creativity – artistic and literary work displayed in the community”. 31 de echipe mixte formate din 5 elevi (2 români, 2 sârbi și 1 elev grec) și-au testat creativitatea prin realizarea unor lucrări menite să conștientizeze nu numai comunitatea de elevi, dar și comunitatea locală asupra necesității protejării mediului înconjurător. Astfel, mixului cultural al echipei de creație i s-au adăugat și beneficiile colaborării dintre 4 elevi tipici și un elev cu cerințe educaționale speciale.
Toate proiectele au pornit de la citatul lui Constantin Brâncuși „Oamenii nu-și mai dau seama de bucuria de a trăi, pentru că nici nu mai știu să privească minunile naturii”. Participanții au redactat texte în limba engleză și franceză sub forma unor poezii, scenarii sau eseuri și le-au asociat cu desene, colaje sau partituri realizate tot de ei, obținând în total 37 de premii.
Pentru un impact mai mare în ceea ce privește conștientizarea comunității școlare și locale asupra necesității protejării naturii, elevii au purtat tricouri albe cu o parte dintre desenele sau colajele realizate de ei. Toate lucrările noastre pot fi vizualizate pe canalul de Youtube al proiectului Window to the World, https://www.youtube.com/watch?v=EwSms_M6z2c, sub forma unui Flipbook accesând următorul link https://online.fliphtml5.com/zbsem/lmyu/ sau scanând codul QR.

De asemenea, expoziția virtuală a lucrărilor a fost înregistrată ca eveniment pe platforma dedicată Zilei Europene a Limbilor 2023 și îi puteți susține pe copii acolo, votând pentru această inițiativă: https://edl.ecml.at/tabid/1772/EventID/27315/Default.aspx
Dintre lucrările premiate, amintim:
IN HARMONY WITH NATURE’S WORTH, (o poezie despre lumina naturii pe care am îndepărtat-o și cicatricile lăsate în urmă în goana noastră după progres).
OUR BOND WITH EARTH, (o poezie despre legătura noastră cu pământul, dărnicia naturii de care am profitat și răul enorm pe care l-am provocat planetei).
APOLOGY LETTER, (o scrisoare prin care ne cerem iertare naturii pentru faptul că am încetat să îi mai prețuim frumusețea, ajungând să ne imaginăm primăvara în alb și negru).
THE TRUE MEANING OF NATURE, (o poezie despre șansa ratată de a privi copacii toamna, câmpul de lalele vii sau zăpada albă pe câmpul plin de ger).
A BOND THAT CAN NEVER BE TRULY BROKEN, (un dialog între omul rătăcitor și mama natură, o înfruntare în căutarea de răspunsuri și a unei legături pierdute în haosul vieții moderne).
CRYING OVER A LOST BEAUTY, (o poezie ilustrând o scenă terifiantă cu făpturi înecate în fumuri groase, oceane pline de plastic, o mare de gunoaie, o poezie despre soarele care se reflectă în ape murdare și incapacitatea noastră de a ridica privirea, de a deschide ochii, de a ne salva de dependența față de un ecran și de a ne bucura de viață).
OUR WORLD IS WORTH THE TRY, (o poezie despre păcatul pe care-l săvârșim poluând necontenit natura, un îndemn care ne spune că lumea noastră merită să fie salvată).
IGNORING NATURE NO MORE, (orice formă de viață de pe Pământ se naște în natură, totuși, adeseori ignorăm acest lucru. Acum suntem atât de preocupați de nevoile noastre încât am uitat de modul în care acțiunile noastre afectează mediul înconjurător. IGNORING NATURE NO MORE – un text care ne îndeamnă să acționăm pentru a proteja natura în beneficiul generațiilor viitoare).
THE BEAUTIES OF NATURE, (o poezie despre frumusețea care ne înconjoară, poveștile pe care ni le spun copacii și vântul norilor care ne poartă în paradisul naturii).
IN HARMONY WITH THE EARTH WE SHARE,
O reamintire a faptului că
Ne-am născut cu toții în flori,
Jucându-ne pe câmpurile întinse,
Dormind lângă copacii înalți,
Spunând povești de-a lungul râului,
Purtând doar dragoste în inimile noastre.
HER (desen 1), (o poezie despre incapacitatea noastră de a privi împrejur și de a vedea frumusețile care ne înconjoară în goana noastră după avuție, mânați de lăcomia pentru lucrurile materiale).
HER (desen 2):
În lupta constantă pentru a mima fericirea,
Nu mai vedem ce este cu adevărat autentic și valoros,
Legătura de la ochi este purtată strâns,
Ego-ul nostru crește,
În timp ce viața așteaptă să fie trăită.
THE BIG MAN (desen 1), (o poezie despre omul măreț care se crede mai mare decât zilele însorite și marea, mai înalt decât munții).
THE BIG MAN (desen 2), (o poezie despre omul măreț care vrea să aibă totul într-o clipă, indiferent de răul provocat).
NATURE, (un poem despre veșmântul verde prefăcut în cenușă, despre oamenii care au închis ferestrele inimilor lor și nici măcar nu mai privesc arta naturii, temându-se să nu fie orbiți de strălucire).
LEARNING TO SEE ONCE AGAIN, (o poezie despre oameni care se trezesc într-o lume încă nevăzută, o poezie despre timpul care le-a furat acestor făpturi văzul, frumusețea vieții și locul fericirii).
Echipa de imagine a Colegiului Economic Mangalia.
Profesor coordonator proiect Erasmus + „Window to the World”: Cioroiu Daniela Carmen.
Profesori coordonatori lucrări: Cioroiu Daniela Carmen, Tănase Ionela și Chiriac Gabriela.


Mangalia News, 27.09.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply