Cea mai frumoasă Lecție de poezie, la Festivalul de Carte, Folk și Poezie „Cultura la Liman” – Pr. Alexandru Pripon (galerie FOTO)

0
835

„Luni, 7 august, la Căminul Cultural din localitatea 2 Mai, comuna Limanu, județul Constanța, a avut loc, în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului de Carte, Folk și Poezie „Cultura la Liman”, inițiat de Consiliul local, un eveniment – așezat sub cunoscutul și pe deplin apreciatul nume Lecția de poezie –, organizat și moderat de neobositul George Călin, ambasador cultural al României la Convenția ONU de la Geneva și președintele Societății Culturale Apollon-România.

În cadrul manifestării, au fost premiați trei dintre câștigătorii Festivalului-Concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, ediția a III-a, după cum urmează: Mariana Al-Saleh (premiul al II-lea, secțiunea proză), Rodica Rădița Râpeanu (premiul special al juriului, secțiunea poezie), Victoria-Maria Pripon – 13 ani (premiul special al juriului, categoria juniori, secțiunea poezie).

Lecția de poezie a continuat cu prezentarea unor volume apărute în 2022-2023, dintre care menționăm (cerându-ne scuze pentru eventualele omisiuni, neintenționate): „Ecoul clipei”, Editura Armonii culturale (autorul, Costel Avramescu, a fost numit de organizatori, pentru exprimarea sa dezinvoltă în haiku, „poetul zen”); „Verdele luptă până târziu”, Editura Ro.cart (despre autoare, Nicoleta Tudor, George Călin afirma că „este un melancolic incurabil și nu văd nimic rău în asta”); „Sofisme surdomute”, Casa de Editură Exclusiv, autor Mirela Cocheci; „Pasărea luminii”, Editura Ro.cart, autor Tina Avramescu; „Nu sunt îngeri pe pământ”, Editura Ro.cart, autor Dorina Omota; „Ploaia elocventă”, Editura Rafet, autor Victoria-Maria Pripon; „Din amuțiri (se naște poezie)”, Editura Alchimia Cuvântului, și „Colinde înlumite”, Editura Bibliotheca, autor Alexandru Pripon ș.a. De asemenea, a fost lansată Antologia literar-artistică „Tăcerea răstignită”, Editura Ro.cart, exemplare din acest volum impecabil alcătuit fiind oferite atât premianților, cât și celor care au asistat, în număr mare, la manifestarea culturală.

Mai departe, a avut loc un recital literar de excepție, oferit de poetele Mariana Moga, Ionica Bandrabur și Limona Rusu, dar și de efervescenta actriță Doina Ghițescu – aceasta izbutind, cu talentul său inimitabil, să impresioneze publicul: a recitat versuri clasice, apoi a înveșmântat emoția poetică în calambururi delicioase, menite să stârnească zâmbete și aplauze binemeritate. Aplauze care au încununat și momentul coregrafic realizat de Adriana Badea, profesor de dans din București, care a dăruit celor prezenți un strop din muzica și dansul cu specific oriental.

A urmat oferirea unei distincții deosebite din partea Societății Culturale Apollon-România poetului și prozatorului Ștefan Doroftei Doimăneanu, odată cu lansarea, de către acesta, a două noi volume de autor: monografia „2 MAI – Istorie și civilizație”, Editura Ro.cart, București, 2023, și cartea de versuri „Simfonia destinului”, Editura Betta, București, 2023. Cu acest prilej, domnul Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu, a dezvăluit faptul că scriitorului Ștefan Doroftei îi va fi decernat titlul de cetățean de onoare al localității 2 Mai, în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea sa literară. Domnul ambasador cultural George Călin, remarcând faptul că „sunt rari, foarte rari primarii care vin la manifestări literare”, l-a felicitat pe edilul local pentru organizarea festivităților artistice din anul 2023, care au culminat cu Târgul de Carte și poezie „Cultura la Liman”.

În încheierea evenimentului, a avut loc un recital folk, susținut de Cosmin Vaman, fost membru al trupei SPAM, cantautor cu o remarcabilă prezență scenică și un discurs spumos, ieșit din tipare. La un moment dat, artistul a privit la ceas și a remarcat: „Mai am puțin timp. De fapt, cu toții avem puțin timp”, ceea ce ne-a amintit nouă, celor prezenți, că viața este, într-adevăr, scurtă, însă poate fi presărată, adesea, cu momente minunate – exact așa cum a fost această manifestare culturală plină de farmec, pe malul mării, într-un loc unde muzele au participat (după cum a remarcat, subiectiv, autorul acestor rânduri, elevul cel nou, așezat în ultima bancă), cuminți și fericite, la cea mai frumoasă Lecție de poezie”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pr. Alexandru Pripon.


Mangalia News, 10.08.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply