Mihaela Bilic – Pâinea recâștigată, înnobilată, ridicată la rang de delicatesă: “Pain perdue”, “Pâinea cavalerilor săraci”, “Torreja”, sau “French toast”

0
618
„A trecut o veșnicie, dar o țin minte și acum: o cratiță cu emailul ciobit în câteva locuri, care din roșie devenise grena, atât de arsă și folosită fusese. În ea ne făcea mamaie friganele, desertul nostru preferat din vacanța de vară. Din pâinea veche de câteva zile se tăiau felii groase care apoi erau bine înmuiate în lapte, trecute prin ou, rumenite frumos în ulei și presărate din belșug cu zahăr tos, cât să crănțăne bine în dinți.
Târziu am aflat că rețeta are origini alese: francezii o numesc “pain perdue”, englezii o botează cu un strop de vin de xeres, portughezii o mănâncă de Anul Nou, popoarele germanice o consideră “pâinea cavalerilor săraci”, lumea spaniolă îi spune “torreja”, iar americanii “french toast”. Pentru noi nu era pâine pierdută, ci pâine recâștigată, înnobilată, ridicată la rang de delicatesă. Și nici prea des nu aveam parte de ea, rația de pâine era mică în vremea aceea și trebuia să facem economie ca să strângem o franzelă pentru friganele.
Ați putea spune că era un desert de oameni săraci, dar în sufletul meu a rămas amintirea unui răsfăț, e ca o regăsire, o călătorie în timp care îmi aduce și acum bucuria copilăriei… Cratița cu email ciobit a fost înlocuită de tigaia antiaderentă, iar în loc de ulei pun un cub de unt. Însă ea, pâinea înmuiată în ou și lapte, este la fel de irezistibilă. Fericirea chiar vine din lucrurile simple
Dacă și voi aveți rețete moștenite de la bunici sau preparate care vă poartă înapoi în copilărie, participați la concurs! Oamenii inimoși de la Panifcom nu fac doar pâine bună, ci și-au propus să facă și o carte cu rețete de suflet. Tradițiile merită să fie păstrate…și premiate!” (Mihaela Bilic).
Rețete curate, de la oameni curați: https://panifcom.ro/retete-curate-oameni-curati/


Mangalia News, 02.08.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply