Beatrice Mercado – Mesaj pentru Mass-Media: RESPECTAȚI SPORTIVII ROMÂNI! 

0
1569
Sportul este punct de referință în caracterul oamenilor. Este preț și măsură pentru adevăratele valori. Este spirit, mai mult decât trup și minte. În sport, de cele mai multe ori, nu vorbim, ca normalitate, de limite, ci de depășiri de limite, dar, uneori, vorbim și de blocaje, de… sub puterea firească pe care o au, de obicei, sportivii. SPORTIVUL este și el OM, nu extraterestru. Dar neputința lui nu trebuie etichetată drept PRĂBUȘIRE, RATARE și nici nu trebuie privită cu DEZĂMĂGIRE. Acesta este firescul acestui “univers”.
Determinarea pentru marile victorii vine fix din pierderea unor competiții. În sport viața este dură, dar este și amețitor de frumoasă, fapt ce creează o empatie magnifică între cei care “populează” acest uluitor “univers”. Este o… complicitate între oamenii din sport atât în tăcerea suferinței, cât și în strigătele de bucurie. Ei cu ei sunt lumea lor. Minunată, râvnită, dar prea puțin respectată, pre puțin știută în real, complet netrăibilă în simțirea lor, dar prea repede și prea des călcată în picioare de cei care se pricep la toate… Jurnaliștii, fie sar pe unii sportivi și-i sufocă cu atenție (scoțând, mai mereu, în evidență aspecte de can-can, nu de performanță, tot din apetit de audiență!), fie îi ignoră cu desăvârșire. Doar ei, sportivii, între ei, se știu, în bine și rău, dar se știu corect. De aceea expresia “ÎMI PASĂ” devine lait motiv existențial în sport.
Au fost cazuri când unii sportivi au renunțat la propria victorie, pentru a da o mână de ajutor pentru… victoria altor sportivi. Cum a fost cazul alergătorului kenyan Abel Mutai, care s-a aflat la doar câțiva metri de linia de sosire, dar s-a încurcat cu semnele și s-a oprit, crezând că a terminat cursa. Însă atletul spaniol Ivan Fernandez era chiar în spatele său și, realizând ce se întâmpla, a început să strige către kenyan să alerge în continuare. Mutai nu știa spaniola și nu înțelegea ce i se transmite. Realizând ce se întâmpla, Fernandez l-a împins pe Mutai la victorie. Uluitor… Cum i-a păsat acestui sportiv și l-a… VĂZUT pe cel derutat și i-a PĂSAT de el. Nu s-a FĂCUT că nu-l vede. A-l VEDEA pe celălat, chiar și când poți pierde, dacă alegi să-l VEZI și a-ți PĂSA… Asta este divinul din ființa omenească.
Sportul dă cele mai frumoase lecții de viață. Despre a VĂ PĂSA și vouă, dragi colegi jurnaliști, este apelul meu de astăzi. Vânați click-uri cu maneliștii, pițipoancele și pițiponcii mondeni cu prafuri în nas, cu interlopii, dar lăsați sportivii în pace. Unii dintre voi ați “mușcat” și ați “înghițit” “halcă” după “halcă” din Simona Halep, de cred că ați și vomitat pe ascuns că vi s-a aplecat… V-ați permis, cu total dispreț față de performanța ei, să dați voi verdict de vinovăție în cazul de dopaj, înainte de a se pronunța cei abilitați să o facă. Câtă impertinență…
L-ați luat apoi în “dinți” pe David Popovici… Un jurnalist a întins atât de mult “coarda” bunului simț încât și-a permis să-l suspecteze de… dopaj… Este prea mult și doare tare. Nu-i mai RUPEȚI pe sportivi! Nu faceți nimic pentru a avea aceștia condiții mai bune de a performa, pentru că nu este în atribuția voastră, însă este suficient să-i respectați cu… “pixul” vostru. Nu le bușiți sufletele cu titluri nedrepte doar pentru a fura audiență. Înfierarea rapidă și fără să vă PESE a sportivilor, oricâtă disperare după audiență=bani aveți, este un mercenariat ce vi se va întoarce împotrivă. Vă faceți un mare păcat. Nu mai demontați sufletește pe SINGURII ambasadori reali ai acestei țări. Sportul este fascinant. Sportul nu are vârstă. Sportul este punct de referință în ideea de competiție, fie în accepțiunea clasică a cuvântului, fie doar în cea metaforică și aici mă refer la competiția cu noi, cu alții, pe orice plan al vieții.
Să învățăm de la sportivi, nu să-i lovim în suflet, cu litere perfide. Am spus și o voi repeta, până voi muri. Sportul este spirit. Fie de… Învingător fie de… Învins, dar niciodată să nu ajungă spirit de… Înfrânt. Prin nedreptatea pe care unii dintre voi o faceți unor sportivi îi înfrângeți fix în spiritul de care ei au nevoie. Sportul este dătător de sănătate, de fericire, de împlinire. Sportul este motiv de visare și… pretext de realitate. Fie sărutată sau… mușcată, MEDALIA de la gâtul unui sportiv, indiferent de miza concursului care i-a… atârnat-o acestuia la gât, este “coroană de rege” pe “capul” sufletului OMULUI din sportivul medaliat. Dar sportul înseamnă victorie fantastică și când nu se lasă cu medalii la gât.
Însăși prezența unor sportivi la marile competiții ale lumii este victorie de țară, într-o lume în care România nu performează la a trata SPORTUL CA PRIORITATE NAȚIONALĂ… Cum ne raportăm la sport versus sportivi este însă altă temă. Ce învățăm din sport este o altă temă. Performanța în sport este o altă temă. Ce ne asumăm nefăcând sport este altă temă. Temă după temă, fiecare trebuie respectată în însemnătatea ei.
RESPECTAȚI SPORTIVII ROMÂNI! Acesta este apelul meu, un om care și-a dedicat ultimii 12 ani de viață promovând sportul românesc, în pofida “hălcilor” imense de umilință și frustrare “înghițite”…
Beatrice Mercado, 30 iulie 2023.

MN: „Ascultați discursul acestui copil! Sunt doar 3 minute!
Un mesaj care trebuie să ajungă la cât mai mulți dintre noi!
Cu astfel de campioni avem toate șansele să devenim noi toți mai buni.
Respect, David!” (Ciprian Marica).

 

David Popovici » Discurs excepțional:
„Vă mulțumesc pentru prezență. În primul rând, aș vrea să le mulțumesc oamenilor care m-au susținut, care mă susțin, care au urmărit Campionatul Mondial. Am învățat acum cât de importantă e susținerea voastră, în vremuri și mai puțin bune, pentru că binele e în general celebrat la concursuri.
E cea mai bună ocazie pentru mine, acum, să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul. E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna.
“Nu renunța niciodată la visul tău, doar pentru că îți va lua timp să îl atingi. Timpul trece oricum”. (Earl Nightingale).

 


Mangalia News, 31.07.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply