Cornel Udrea: RESPECTAREA PROGRAMĂRII LA COAFOR, cea mai importantă chestie, mai importantă decît viața!

0
643
Există în viață, niște chestii pe care nu ai voie să le amîni. Dacă o faci, e pe răspunderea ta, cu toate consecințele terifiante ce curg și decurg, dintr-un gest de inconștiență.
Printre acestea, și cea mai importantă, mai importantă decît viața este RESPECTAREA PROGRAMĂRII LA COAFOR!
Nu vă rîdeți mișelește! Nu fiți fățarnici. Această zi și oră la coafor influențează viața de familie, tulbură normalitatea, dîndu-i un caracter superficial, și îți dai seama că toate marile probleme ale existenței, realitatea vie a zilei, războaiele, amenințarea nucleară, dezastrele ecologice, sunt mizilicuri, insignifianțe!
Mîine este ZIUA DE COAFOR: din zori de zi se simte în aer, o încordare, un soi de amenințare ce frăgezește pastrama deprinderilor, cenușii prin repetiție.
Subiectul nu se pomenește la micul dejun, nici la prînz, dar e clar că graba cu care fiecare membru al familiei se ușchește de acasă, inclusiv pensionarii casei, dovedește contrariul: această zi de mîine a devenit obsesie colectivă!
Ziua trece cumva, dar seara devine un mic coșmar, acceptat cu resemnare tibetană. Înainte de culcare se verifică ceasurile casei, cele de pe pereți, de mînă, din telefoane și fără vreun îndemn milităresc, sunt puse la aceeași oră, 7!
Înainte de stingere se aude Trompeta destinului, ierihonul conjugal, trîmbițînd o întrebare ce nu mai necesită un răspuns: AȘA E IUBI, CĂ MĂ SCOLI LA 7?
“Iubi” va avea o noapte albă. La 6,55 își drege glasul, cu ochii pe ceas. La 6,59 pune mîna pe umărul ei și încearcă să fie bărbat vocal, dar nu reușește decît să reproducă chemarea unui muezin cu probleme de credință, la rugăciune. Mormanul conjugal capătă formă, înceeet și imediat începe pregătirea Marii Călătorii: baia la dispoziția ei, bătrînii sunt căliți, improvizează, miroase a pîine prăjită și a cafea! “Iubi” este deja la ușă, cu cheia mașinii, strînsă în pumn!
Huria duduie pe scări, coborînd cu un zgomot ce amintește de zuruitul unor bile de oțel, scăpate din cămașa spartă a unui rulment!
Destinul e generos: mașina ajunge cu jumătate de oră înainte de 9, acasă la Cireșica Făgădău, Marea Preoteasă a perului femeiesc!
Acasă, familionul se regrupează: bătrînii kaki și pișu oricît vor, nevîrstnicii acces liber la jocuri, vine acasă și ” Iubi”, deja schimbat, cu oareșce semne de virilia mentem asprum ( nu înseamnă nimic, dar de obicei impresionează, fiind în latinește ) și toți dau dovezi de o anume voioșie nesăbuită, dar nu e veselia lor.
Taxiul oprește la bloc. Din relatările ulterioare ale lui “Iubi”, care pe chestia asta a primit permisie pentru sîmbătă, la bere cu băieții, aflăm următoarele: „Jur, mă, pe studiile superioare ale primului-ministru, pe lecturile din Freud ale lui Șumudică că atunci cînd a coborît din taxi, s-a făcut o lumină în jurul ei ! Coafura aceea, nemaipomenit de nimerită, îi scotea în evidență, frumusețea stranie, parfumul sălbatic al unei femei unice, iar felul în care privea pe sub sprîncenele-acolade, putea să pună în mișcare și sîngele pietrelor de rîu!”.
Să recunoaștem: “Iubi” a reușit, doar în parte să redea momentul acela extraordinar! Vă asigur că a fost mult mai mult! Am dreptate, băieți?
Cornel Udrea, 21 iulie 2023, Cluuuj.

MN: Scrierile spumoase, caricatural-acide ale Maestrului clujean al umorului, Cornel Udrea, publicate de Mangalia News, pot fi re/văzute AICIhttps://bit.ly/2Rlmtsu.

Mangalia News, 23.07.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply