Mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut – rețeta turcească

0
780
Bucătăria turcească este fantastic de variată și de gustoasă și gătesc adesea preparate inspirate de ea. Turcii sunt cei care au răspândit vinetele și roșiile la noi („patlican” se pronunță patligean = pătlăgea) și sunt mari maeștri întru prepararea lor. Această mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi și năut este un fel clasic turcesc, cunoscut sub numele de „tavuklu nohutlu patlican yemeği” care chiar asta înseamnă, în traducere mot-a-mot. De unde vedem că și cuvântul năut are tot origine turcească („nohut”). Este un fel complex, laborios, dar rezultatul este deosebit! Asta pentru că fiecare componentă este tratată cu respect, nu în bătaie de joc. Dacă o faci pe fugă și arunci rapid totul în cratiță vei obține o fiertură fadă și neapetisantă, nu o mâncare gustoasă și aspectuoasă!
Turcii știu foarte bine că rumenirea (reacția Maillard de caramelizare) este responsabilă de savoarea finală a preparatelor așa că o aplică când este cazul. Carnea este rumenită, bine aurită, nu doar „amețită”, albită sau înăbușită în suc propriu. Pieptul pui trebuie marinat peste noapte, așa că țineți cont de acest aspect!
Se știe că vinetele fierte sau înăbușite sunt complet dezagreabile așa că și pe acestea trebuie să le rumenim bine de tot. Vânăta este gustoasă coaptă sau carbonizată pe jar sau plită, rumenită în ulei în tigaie, caramelizată la cuptor sau prăjită în crustă crocantă tip pane .
Sosul acestei delicioase tocănițe de pui cu vinete conține roșii proaspete sau din conservă, ceapă și usturoi, ardei gras sau kapia și condimente specifice zonei mediteraneene: oregano, chimion, roșii uscate (deshidratate), boia dulce etc. Combinația este fenomenală iar năutul adăugat spre final completează perfect acest tablou estival.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8 porții bune de mâncare de vinete cu pui, roșii, usturoi, ardei și năut.
Portii: 8 porții de mâncare de vinete cu pui.
Ingrediente:
Pentru pieptul de pui rumenit
  • 700 g file din piept de pui sau pulpe dezosate
  • saramură: 500 ml apă rece + 2 lingurițe cu vârf de sare
  • 2 linguri de ulei
  • piper negru proaspăt măcinat
Pentru vinetele rumenite
  • 1 kg vinete (2-3 bucăți)
  • 1 L de apă + 2 linguri de sare
  • 2 linguri ulei
Pentru sosul de legume
  • 2-3 cepe
  • 8 căței de usturoi (3 se păstrează pentru final)
  • 1-2 ardei grași sau kapia
  • un pic de ardei iute (după gust)
  • 750 g roșii proaspete sau 1 conservă cu roșii (cuburi, întregi etc)
  • 3-4 roșii deshidratate (în ulei)
  • o lingură concentrat de pastă de tomate
  • sare
  • 1 lingură rasă de boia dulce de ardei (paprika)
  • 1 linguriță de semințe de chimion (opțional)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 2 conserve a 400 g de năut fiert (în apă cu sare)
Pentru servire
  • pătrunjel verde tocat
  • opțional: iaurt grecesc strecurat (stors) și lipii încălzite în tigaie.
Continuarea, pe savoriurbane.com


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply