Elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Mangalia au sărbătorit Unirea Principatelor Române prin activități atractive [galerie FOTO]

0
983

LA MULȚI ANI, ROMÂNE! FII MÂNDRU DE ȚARA TA!

Pe 24 ianuarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești, la propunerea lui Vasile Boerescu, l-a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza. De la acea vreme, an de an, ziua de 24 ianuarie a fost sărbătorită de poporul român, fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători ale românilor.

Astfel, unirea Moldovei cu Țara Românească este un proces istoric, cultural și economic care a început în 1848 și a fost realizat de Alexandru Ioan Cuza în ianuarie 1859. Actul unirii reprezenta primul pas spre înfăptuirea statului național român unitar. Cea mai importantă problemă era recunoașterea internațională a alegerilor. Unirea era considerată de Poartă și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris. Franța, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia au recunoscut dubla alegere de la 24 ianuarie 1859. Imperiul Otoman și Austria tergiversau. Se spunea ca vor pune la cale o intervenție militară peste Dunăre. Poarta a acceptat oficial, odată cu Austria, să recunoască, la rândul ei, dubla alegere.
A urmat o detensionare a situației, atât în relațiile cu Imperiul Otoman, cât și cu cel Habsburgic. Fără a aștepta verdictul altor reuniuni internaționale, Alexandru Ioan Cuza a trecut la unificarea aparatului de stat. Costache Negri a fost în fruntea misiunilor diplomatice ale Principatelor, recunoscut chiar de către Poartă, drept unic reprezentant al celor doua țări. Generalul Ioan Emanoil Florescu a fost numit în funcția de ministru de război. În ianuarie 1862, guvernele separate din Principate au demisionat pentru a da posibilitatea formării la București a primului guvern unic al României, condus de Barbu Catargiu. Astfel, Alexandru Ioan Cuza a reușit să ne adune, un singur neam, o singură țară, România.

Unirea Principatelor Romane are o mare însemnătate pentru elevi, oferindu-le posibilitatea de a cunoaște istoria României. Tricolorul, costumul național popular au încântat copiii, iar imnul național și cântecele patriotice au răsunat în glasurile copiilor de la Școala Gimnazială nr.1, Mangalia. Elevii claselor a IV-a au aflat ce înseamnă Unirea Principatelor Române, vizitând Muzeul de Istorie și Arheologie Callatis. Activitatea s-a desfășurat printr-un parteneriat cu Direcția de Cultură și Sport Mangalia. Obiectivele urmărite au fost: marcarea evenimentului istoric de la 24 ianuarie 1859; prezentarea principalelor momente petrecute în contextul evenimentului; prezentarea imaginilor cu personalități marcante ale vremii; ecoul evenimentului în literatură; conștientizarea importanței acestei date istorice pentru națiunea română; vizionarea de materiale in power-point.

Participanții au audiat și au dezbătut mesajul povestirii „Moș Ion Roată și Unirea”, de Ion Creangă. Astfel, a fost organizată o expoziție tematică de carte, în care le-a fost prezentată copiilor influența evenimentului în literatura română. La final, toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. „Grupa Florilor” a vizitat Muzeul de Marină. Cei mici au aflat informații despre istoria poporului român și însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Alte activități desfășurate în cadrul școlii au fost: realizarea de panouri, ilustrând Mica Unire și pe Alexandru Ioan Cuza; fredonarea cântecelor patriotice, vizionarea de filmulețe care prezintă importanța evenimentului istoric.

Aceste activități au fost coordonate de: Mustafa Sevinci, educator; Gaidargiu Ana, învățător; Dragoi Diana, învățător; Ragabeja Fanica, învățător; Ioan Simona, educator; Irimia Monica, educator; Luchian Mihaela, profesor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 24.01.2023. (A transmis prof. Mihaela Letcaie).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply