Limanu – Proiectul pentru înființarea unui Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar a fost aprobat de Ministerul Mediului (galerie FOTO)

0
1045

În comuna Limanu se va înființa un Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, care va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere. Valoarea proiectului aprobat de Ministerul Mediului este de 3,830,913.04 lei, cu TVA.

În cele ce urmează, vă prezentăm detaliile proiectului:
Proiectul „Înființarea unui Centru de colectare prin aport voluntar în comuna Limanu, judetul Constanța” este finanțat prin PNRR/2022/C3/S/I.1.A, proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2022/C3/I.1.A, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 1 – Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune – Subinvestiția I.1.A – Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar.
Proiectul „Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în comuna Limanu, judetul Constanța”, vizează creșterea calității si atractivitatii vieții în Comuna Limanu, având un aport deosebit la dezvoltarea colectivității locale.

Caracteristicile tehnice ale Centrelor de Colectare prin aport voluntar:
• Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturisemlor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (captractor) care aduc/ridică containerele de mai sus;
• Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;
• Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;
• Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;
• Copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;
• Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;
• În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor) (8x3m, 50 to, suprateran) – 1 bucată.

Pe lângă lucrările de amenajare descrise mai sus, platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:
• Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri, echipat si un boiler electric de 10 l pentru preparare a.c.m – 1 bucată
• Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări) – 1 bucată;
• Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii) – 1 bucată
• Trei containere prevăzute cu presă pentru colecarea deleurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;
• Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colecatrea deșeurilor electrice/elctronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;
• Două containere de tip SKIP deschise, pentru deleuri de sticlă – geam, respectiv sicle/borcane/recipiente;
• Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc);
• Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;
• Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;
• Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte.
• Stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).

Stratificația platformei carosabile cuprinde umplutura (balast, piatră spartă), geotextil, geocompozit, beton asfaltic. Platforma betonată (pe care vor fi amplasate containerul-birou și cel frigo) va conține stratul-suport din balast compactat și betonul de min. 15 cm.
Structura de susținere a copertinei va avea fundații izolate din BA, iar împrejmuirea fundații izolate cilindrice (săpătura se poate face ușor cu foreza).
Copertina din structură metalică ușoară alcătuită din 9 stâlpi situați la interax de câte 5.0m, prevăzuți la partea superioară cu grinzi în consolă de câte 4.50m de o parte și de alta. Stâlpii au secțiunea transversală sub formă de cruce, fiind alcătuiți din câte 2 profile ortogonale IPE450 sudate între ele. Grinzile în consolă sunt alcătuite din profile IPE360. Pe direcție longitudinală s-au prevăzut grinzi de montaj și rigidizare alcătuite din profile IPE160. Pentru rigidizarea structurii la nivelul învelitorii s-au prevăzut contravântuiri alcătuite din bare Φ25. Execuția structurii presupune realizarea uzinată a ansamblelor stâlpilor și grinzilor și montajul acestora pe șantier prin îmbinări cu șuruburi. Învelitoarea se va realiza din tablă trapezoidală cu cute de 45-85mm, fixată pe panele alcătuite din profile Z, profile IPE sau U, dimensionate la încărcările climaterice de la nivelul învelitorii precum și la greutatea proprie a acesteia.
Celelate obiecte (containerele) vor fi amplasate direct pe platformele lor, ele fiind echipate și gata de utilizare (plug-in).


Mangalia News, 23.12.2022.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply