Asociația Culturală Georgiana Rusu, bilanț remarcabil pe 2022: Recunoaștere internațională, proiecte de 1,8 milioane lei, decontate „la leu”

0
570

2023 va debuta în forță: Două proiecte europene de câte 200.000 de euro, organizate începând cu 1 ianuarie!

Dragi colegi, prieteni, colaboratori, parteneri, sponsori, finanțatori, jurnaliști, spectatori, la finalul celui maiprolific an din cei 7 care au trecut de la apariția sa în peisajul cultural constănțean, Asociația Culturală Georgiana Rusu vă mulțumeștepentru participare și susținere,vă transmite „Crăciun fericit!” și vă urează ca anul 2023 să fie plin de împliniri, cu sănătate și fericire!
În anul care se va încheia peste câteva zile, cu sprijinul unei echipe de profesioniști inimoși, Asociația Culturală Georgiana Rusu și-a adăugat în portofoliu o serie de reușite profesionale cu impact deosebit:
– șase proiecte culturale implementate, în valoare totală de peste 1,8 milioane lei, decontate „la leu”;
– participarea la cel mai mare festival de folclor din Europa, încununată cu câștigarea Marelui Premiu al festivalului;
– acordarea de către Primăria Constanța a Diplomei de excelență pentru merite culturale deosebite;
– obținerea a două finanțări europene a câte 200.000 euro fiecare, pentru proiecte ce urmează a se desfășura în Constanța, începând cu 1 ianuarie 2023.

Activitate internațională:

În urma analizării activității specifice a peste 2.500 de organizații culturale din întreaga lume, echipa de scouting a celui mai mare festival de folclor din Europa, World Folklore Festival Côted’Azur: San Remo – Diano Marina – Cannes, a invitat Asociația Culturală Georgiana Rusu să reprezinte România la ediția din primăvara anului 2022 a grandiosului eveniment. Fiecare ediție anuală a competiției catalogate drept un adevărat „Campionat Mondial” al folclorului se desfășoară în trei localități din două țări – Italia și Franța. La edițiaorganizată în lunaaprilie 2022 în San Remo și Diano Marina (Italia) și Cannes (Franța) și la care au participat 54 de grupuri folclorice de pe toate continentele, Asociația Culturală Georgiana Rusu, cu Ansamblul „Dance Sea-mphony”, a obținut Marele Premiu al festivalului.

Proiecte implementate în 2022:

1.„EcoArt– Ateliere de artă ecologică pentru copii instituționalizați”. Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național. Buget: 77.800 lei. Proiectul a presupusorganizarea a cinci ateliere creative cu materiale reciclabile (lemn, plastic, hârtie/carton, sticlă, doze de aluminiu) la care au participat minori instituționalizați în centre de plasament din aria de competențe a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Produsele artistice realizate au fost expuse în cadrul unei expoziții inaugurate pe 1 iunie 2022, de Ziua Copilului, la sediul Asociației Centrul Comunitar „Open Doors”.
2.„Vestigii subacvatice 2022”. Finanțator: Primăria Municipiului Constanța. Buget: 167.500 lei. Proiectula promovat în rândurile publicului tânăr vestigiile submerse situate în zona de est a cetății antice Tomis. Echipați în costume de scufundare și însoțiți de ghizi – scafandru arheolog, 400 de participanți la programul Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022 au efectuat,în lunile iulie și august, scufundări în Marea Neagră, pentru a vizita obiective ale patrimoniului subacvatic situate în zona Cazino Constanța.
3.„SunsetSea-mphony 2022”. Finanțator: Primăria Municipiului Constanța. Buget: 333.500 lei. Proiectul, dedicat memoriei dirijorului Răzvan Metea, a presupus reorchestrarea a 75 de melodii din genuri muzicale diferite și prezentarea acestora în interpretarea orchestrei simfonice BiggDimma’Band, a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, încadrul a 12 concerte cu accesul liber pentru public, organizate la începutul lunii august în Parcul Arheologic Constanța și pe faleza Cazino Constanța, între orele 21:00 – 22:00. Cele 12 concerte au atras în total peste 6.000 de spectatori.
4.„De Historia Urbis”. Finanțator: Primăria Municipiului Constanța. Buget: 499.180 lei. Proiectul de tip „living history” a presupus instituirea unei gărzi de onoare formate din legionari romani, la statuia Lupa Capitolina, cu ceremonial de schimbare a gărzii din două în două ore. Proiectul s-a desfășurat în lunile iulie și august, zilnic, cîte 12 ore pezi, timp de 59 de zile și a atras un public de peste 100.000 de persoane.
5.„Dance Crossing County”. Finanțator: ConsiliulJudețeanConstanța. Buget: 350.000 lei. Proiectul a presupus organizarea, în luna august, a 21 de spectacole coregrafice susținute de ansamblul „Dance Sea-mphony”, în 7 localități din județ: Mangalia, Costinești, Techirghiol, Peștera, Ovidiu, Năvodari și Constanța. Cele 21 de spectacole cu acces gratuit pentru public au atras în total peste 6.000 de spectatori.
6.„Music Crossing County”. Finanțator: ConsiliulJudețeanConstanța. Buget: 377.000 lei. Proiectul a presupusorganizareaînluna august a 14 concertesusținute de orchestra BiggDimma’Band a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, în 7 localități din județ: Mangalia, Costinești, Techirghiol, Peștera, Ovidiu, NăvodarișiConstanța. Cele 14 concerte cu acces gratuit pentru public au atras în total peste 5.000 de spectatori.

Finanțări europene obținute:

În anul 2022, echipa care coordonează Asociația Culturală Georgiana Rusu a obținut, în calitate de Promotor de Proiect, două finanțări de câte 200.000 euro din fonduri europene (Programul RO-CULTURA, fonduri S.E.E.), pentru două proiecte ce se vor desfășura în Constanța, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023. Performanța este unică în peisajul cultural constănțean, indiferent dacă este vorba despre instituții culturale de stat sau operatori culturali independenți.
1. Proiect „Khetanes – Împreună”
Apel de proiecte: Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.
Parteneri de proiect: Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România), Asociația Concordia Oslo (Norvegia).
Valoare totală proiect: 980.000 lei (198.216,06 euro).
2. Proiect „Legendele Dobrogei”
Apel de proiecte: Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului – Sesiunea 3.
Partener de proiect: Asociația Concordia Oslo (Norvegia).
Valoare totală proiect: 964.000 lei (194.822,25 euro).
Vom reveni la începutul anului 2023 cu informații amănunțite despre cele două proiecte.

Prezentare asociație:

Asociația Culturală Georgiana Rusu este cel mai activ operator cultural independent din Dobrogea, cu un portofoliu de 38 de proiecte culturale, exclusiv din fonduri nerambursabile atrase în urma participării la diferite concursuri: 24 de proiecte cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), 11 proiecte cu finanțare de la Primăria Constanța și 3 proiecte cu finanțare de la Consiliul Județean Constanța. Ariile tematice vizate de proiectele asociației sunt: Arte vizuale, Artele spectacolului (Teatru, Muzică, Dans), Educație prin cultură, Patrimoniu Cultural Material, Intervenție culturală. Toate activitățile culturale ale proiectelor au fost gratuite pentru public. Fără excepție, cele 38 de proiecte au fost implementate și încheiate în condiții optime din punct de vedere organizatoric, artistic, financiar și al impactului obținut. În cele 38 de proiecte, A.C.G.R. a avut 44 de parteneri și a colaborat cu peste 800 de persoane fizice și 50 de persoane juridice, la activitățile culturale participând în total peste 350.000 de persoane. Asociația Culturală Georgiana Rusu nu are / nu a avut niciodată datorii față de finanțatori, furnizori de servicii sau colaboratori.
– Valoarea totală a proiectelor organizate: 6.514.050 lei.
– Valoarea totală a finanțărilor nerambursabile obținute: 5.770.903 lei.
– Valoarea contribuției proprii a asociației: 743.147 lei.


Mangalia News, 22.12.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply