2022, un an care a dat măsura unității, dimensiunii și importanței UZPR

0
477
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România urează tuturor membrilor săi, precum și jurnaliștilor din țară și din lume un An Nou 2023 mai bun, cu pace, prosperitate și împliniri profesionale. La mulți ani!

Ședința de final de an 2022 a Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a fost un bun prilej pentru un bilanț relevant al activității celei mai mari organizații de breaslă din țară. UZPR are cu ce se mândri, din perspectiva unității, vizibilității, utilității publice și importanței în societatea românească.

Ca organizație de primă linie a presei, UZPR încheie un an plin de provocări  abordate cu maturitate și de obstacole depășite cu răspundere.

Sorin Stanciu, președinte al UZPR: „Am fost cu toții marcați de momentul trist al trecerii la cele veșnice, la sfârșitul anului 2021, a președintelui Doru Dinu Glăvan. Dar acest construct la care a contribuit atât de mult a continuat să se amplifice. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a dovedit unitate și continuitate, s-a întărit și a punctat relevanța jurnaliștilor profesioniști în societate prin manifestări de amploare. Am organizat, în 2022, Salonul de Carte de la Palatul Brătianu, Premiile «Eminescu, jurnalistul», Gala Premiilor UZPR, Seratele «Eminescu, jurnalistul», Festivalul «Iulia Hasdeu», Festivalul Filmului Ecologist și Festivalul Filmului de Dragoste B-loved, Conferința despre Dezvoltare Durabilă de Ziua Pământului, am lansat Radio UZP și o emisiune de televiziune la TeleMoldova Plus, dedicată jurnalismului și jurnaliștilor. Pe de altă parte, am avut o serie de reuniuni profesionale cu șefii de filiale din țară, în care am reușit să coagulăm energiile din teritoriu și am constatat cu toții, o dată în plus, că UZPR manifestă consens și coeziune. Aceste întâlniri vor continua și în 2023.

Tot pe parcursul acestui an, UZPR a încheiat noi parteneriate, numeroase și prestigioase, UNESCO și Biblioteca Academiei Române fiind doar două exemple edificatoare. Toate aceste activități notabile au adus un plus de vizibilitate și de recunoaștere Uniunii, reflectată de colaborarea cu instituții de primă importanță ale statului – Președinție, Guvern, Prefectura Municipiului București. În același timp, UZPR își întărește rândurile în mod constant și robust, anul 2022 consemnând un ritm mediu de 40 de noi înscrieri în fiecare lună. O mențiune specială se cuvine colegilor noștri care în 2022 au înregistrat performanțe profesionale deosebite: Mădălina Corina Diaconu, secretar general, care a primit Distincția Culturală a Academiei Române și Nicolae Băciuț, membru al Consiliului Director, care a fost desemnat Cetățean de Onoare al Județului Bistrița Năsăud.

În ce mă privește, am primit, în numele UZPR, unul dintre Premiile GAP Oscar, decernat în Turcia, ca o recunoaștere internațională a anvergurii UZPR, precum și Premiul de Excelență în cadrul Galei Radar de media. De altfel, membrii noștri au vădit strânse legături cu Diaspora, seriile de conferințe susținute de Miron Manega, vicepreședinte, la Universidad Complutense de Madrid și de Marian Nencescu, coordonator al Filialei Presă culturală, la New York, fiind exemple relevante. Tot acest bilanț este completat de activitatea meritorie a filialelor UZPR, care pe tot parcursul anului 2022 au organizat simpozioane, dezbateri, evenimente culturale și sociale de anvergură, evidențiind importanța breslei jurnalistice în societate și tabloul extins al preocupărilor profesionale ale jurnaliștilor profesioniști care sunt alături de noi. Sub aceste austpicii, consider că anul 2023 se anunță unul cel puțin la fel de fast pentru UZPR, cu continuarea proiectelor deja consacrate și inițierea altora, de anvergură. Uniunea este pregătită, prin unitate și acțiune, să continue să susțină drepturile și libertățile presei și să se constituie într-un reper pentru societatea românească”.

Miron Manega, vicepreședinte: „Prin anvergura Premiilor «Eminescu, jurnalistul», venim în întâmpinarea dorinței membrilor filialelor, care își doresc această recunoaștere a meritelor lor profesionale și activității lor și, în același timp, menținem o legătură strânsă cu jurnaliștii din teritoriu”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mădălina Corina Diaconu, secretar general: „Am reușit, în 2022, să consolidăm și să extindem renumele și imaginea UZPR prin parteneriate notabile, prin prezența tot mai extinsă a jurnaliștilor profesioniști membri ai Uniunii alături de școlile de jurnalism și de tinerii care vor prelua ștafeta acestei profesii. În ce privește Radio UZP, proaspăt înființat, avem în perspectivă parteneriate de podcasturi cu Radio România Cultural și Radio România Actualități, printre altele. Încheiem un an notabil, în care UZPR a pus jurnalismul în prim-plan prin activități de amploare, și cred că 2023 se va derula pe aceleași coordonate”.

Continuarea, pe uzp.org.ro


Mangalia News, 22.12.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply