Proiectul de restaurare a Cetății Histria, cel mai vechi oraș de pe actualul teritoriu românesc, a fost pierdut! Ce explicații dau autoritățile județene? (DOCUMENTE)

0
900
  • Consiliul Județean Constanța a încercat fără succes să obțină un acord de mediu pentru a efectua lucrări de restaurare la Cetatea Histria.
  • Legea Rezervației spune clar că lucrările sunt interzise în ariile strict protejate.
  • Președintele CJC, Mihai Lupu, spune că există voință politică pentru modificarea legislației iar cetatea să fie scoasă din zona protejată și trecută în zona economică a Rezervației Biosferei Delta-Dunării.
  • Chiar și așa, proiectul trebuie reluat de la 0 și asta înseamnă alți ani pierduți pentru Complexul Muzeal de la Histria care necesită intervenții de urgență.

Încă din vara anului 2016, Consiliul Județean Constanța a demarat proiectul de reabilitare a sitului arheologic Cetatea Histria, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ (institut aflat sub egida Academiei Române, instituţie ce oferă responsabilii ştiinţifici ai sitului arheologic Cetatea Histria).

Reprezentanții celor două instituții şi-au asumat la acel moment asigurarea de suport de specialitate pentru realizarea proiectului, iar Consiliul Județean Constanța suportarea contravalorii contractelor ulterioare şi, pe baza unui parteneriat, împreună să participe la realizarea proiectelor europene.

Colaborarea celor trei instituţii a fost aprobată un an mai târziu, prin HCJ nr. 205/ 2017 privind aprobarea protocolului de colaborare între Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“, Institutul Naţional al Patrimoniului şi UAT judeţul Constanţa.

Proiectul de restaurarea al Cetăţii Histria trebuie refăcut de la 0!

Continuarea în ziuaconstanta.ro

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply