Deparazitarea pisicii – metode, frecvență și indicații

0
484

farmec.ro
carturesti.ro%20

Deparazitarea pisicii, pe lângă asigurarea unei diete potrivite și vaccinări adecvate, este una dintre măsurile de prevenție și sănătate de bază care trebuie luate. Primul tratament trebuie efectuat încă la pisoii mici și apoi repetat sistematic, la adulți.

Viermii la pisici sunt paraziți care atacă sistemul digestiv al acestora. Pisicile care ies afară sunt cel mai des expuse acestora, deși pot apărea și la cele care nu ies din casă. Cel mai popular parazit de pisică este viermele rotund (toxocara cati). Deparazitarea regulată a pisicilor va proteja animalul de bolile cauzate de paraziți și va reduce riscul de boli zoonotice.

Deparazitarea pisicii – cât de des trebuie efectuată?

Prima deparazitare a pisicilor ar trebui efectuată la pisoii de patru săptămâni. Următoarele 2 doze de medicament sunt administrate în medie la fiecare 2 săptămâni, următoarele doze în a 3-a și a 6-a lună din viața animalului. Pisoii mici sunt deparazitați mai des decât adulții, deoarece corpul lor este mai puțin rezistent la paraziți. Toți puii care sunt împreună trebuie deparazitați pentru a preveni contaminarea între ei. În cazul exemplarelor adulte, se recomandă, de asemenea, deparazitarea regulată, care merită să fie precedată de o examinare a scaunului. La animalele care ies afară, aceasta trebuie efectuată în medie la fiecare 3-4 luni. În schimb, deparazitarea pisicii de casă se efectuează după depistarea paraziților în examinarea scaunului, care ar trebui efectuată cel puțin de două ori pe an. Tratamentul trebuie repetat, deoarece el nu împiedică pătrunderea de noi paraziți în corpul animalului.

Specialiștii subliniază că, pe lângă deparazitarea de rutină a pisicilor, tratamentul trebuie efectuat și la animalele cu simptome de infecție cu paraziți, inclusiv: prezența viermilor în vărsături sau scaun, diaree, scădere în greutate, deteriorarea blănii (rărire, pierderea luciului, asprime), apatie, anemie, tulburarea poftei de mâncare, vizibilitatea celei de-a treia pleoape pe globul ocular, prezența sângelui și a mucusului în scaun, probleme respiratorii și deteriorarea generală a stării de sănătate. Tratamentul, bineînțeles, ar trebui să fie precedat de examinări adecvate, iar deparazitarea însăși recomandată de un veterinar.

Deparazitarea pisicii și vaccinarea

Proprietarii de pisici trebuie să rețină că această procedură trebuie efectuată cu 7 zile înainte de vaccinare. Acest lucru este important deoarece animalul infestat are un sistem imunitar slăbit și există riscul să nu se dezvolte imunitatea corespunzătoare la administrarea vaccinului.

Deparazitarea pisicilor – preparate

Există multe preparate de deparazitare pentru pisici disponibile pe piață. Una dintre metodele cele mai cunoscute sunt pastilele de deparazitare. Cu toate acestea, administrarea lor poate fi destul de dificilă și necesită adesea utilizarea forței. De asemenea, este posibil să se utilizeze paste speciale, care sunt administrate la fel pe cale orală (direct prin dozator sau cu hrană). Mult mai comode în utilizare sunt picăturile. Așa-numitele spot-on se aplică la ceafă. Aceste substanțe nu ajung direct în sistemul digestiv.

Preparatele propuse conțin mai multe substanțe active, prin urmare este mai bine să stabiliți cantitatea de medicament administrat cu medicul veterinar, ținând cont de greutatea corporală și vârsta animalului. În plus, specialistul poate administra pisicii o injecție în caz de infestări severe.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Deparazitarea pisicilor și riscul zoonozelor

Deparazitarea pisicii reduce riscul de apariție a anumitor zoonoze (boli transmisibile de la animale la om). Viermii care trăiesc în corpul pisicii se pot dovedi periculoși pentru oameni. Cea mai mare probabilitate de infecție este în cazul copiilor mici și persoanelor cu sistem imunitar afectat. Cei mai frecvenți paraziți la pisici sunt: tenia (de obicei Dipylidium caninum, Echinococcus multilocularis, Taenia taeniaeformis), viermele rotund (în principal Toxocara cati și Toxascaris leonina), protozoarele (în principal Giardia lamblia, coccidia) sau viermii cârlig (în special Ancylostoma tubaeforme).

sursa: https://fera.ro/deparazitarea-pisicii-metode-frecventa-si-indicatii.html



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply