Expoziții vii și Teatru de umbre, metode inedite de a educa elevii! Liceul Teoretic “Callatis” din Mangalia a câștigat concursul dedicat Zilei Internaționale a Mării Negre, la categoria Teatru de umbre [VIDEO]

0
596
Expoziția vie și teatrul de umbre sunt două metode non-formale de a transmite un mesaj. În acest an, ONG Mare Nostrum a provocat instituțiile de învățământ să se înscrie la un festival concurs și de a-și folosi creativitatea, pentru a trage un semnal de alarmă privind problema deșeurilor marine. Tot în ultimele luni, peste 500 de elevi constănțeni au aflat cât de mult plastic utilizăm și ce putem face pentru a reduce cantitatea de deșeuri.

Expoziția vie este un concept inedit, în care personajele principale sunt… oamenii. Oamenii devin ”pânze” sau panouri care poartă un mesaj relevant pentru ceilalți membri ai comunității, trăgând un semnal de alarmă asupra unei probleme deja existente.

Teatrul de umbre este un procedeu de animație, care pune în scenă, în formă inedită un mesaj de impact. În loc de păpuși, ”actorii” se folosesc fie de diferite obiecte, siluete tăiate, fie de flexibilitatea propriului corp pentru a duce mai departe mesajul. Mesajul este proiectat pe un ecran din pânză, luminat, astfel încât întreaga desfășurare a acțiunii să fie vizibilă pentru public.

Punerea în scenă a celor două concepte a fost provocarea lansată de ONG Mare Nostrum în ultimele luni, provocare care a determinat 30 de instituții de învățământ să spună DA și să își folosească creativitatea pentru a construi un mesaj de impact. Subiectul a fost cel al deșeurilor marine, iar premiile au constat în 2 vouchere care să îi ajute pe cei înscriși să achiziționeze materiale didactice. Festivalul concurs a făcut parte din activitățile dedicate Zilei Internaționale a Mării Negre, iar jurizarea a fost cât se poate de strânsă.

În urma deliberării, câștigători la puncte au fost elevii și cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială nr. 40 “Aurel Vlaicu” Constanţa, grupul coordonat de prof. Rusu Valerica (Expoziţia Vie) și cei de la Liceul Teoretic “Callatis” Mangalia, grupul coordonat de prof. Sefer Elis-Sibel (Teatru de umbre).

Experiența a fost una inedită pentru elevi, care declară:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Mă numesc Drăghicioiu Adela Georgiana, sunt în clasa a IV-a A la Scoala Generală nr. 40 ”Aurel Vlaicu” și împreună cu colegii mei am participat la proiectul “Protejarea Mării Negre”. Eu am fost impresionată de acest proiect deoarece am învățat cum sa protejăm peștii, să menținem plajele curate și am avut ocazia sa împărtășesc cunoștințele mele altor oameni”.

Ana Tache, elevă în clasa a IV-a A la Scoala Generală nr. 40 ”Aurel Vlaicu”. „M-am simțit extraordinar cum eu, copil fiind am putut interacționa cu oamenii și i-am putut îndruma.

Cucu Andreea: „Sunt elevă în clasa a IV-a A, la Scoala Generală nr. 40 ”Aurel Vlaicu” . Ne-am adresat constănțenilor și le-am împărtășit în același timp, câteva metode de prevenire a poluării Mării Negre, cu bucuria că ÎMPREUNĂ vom reuși să reducem poluarea. M-am implicat în acest proiect cu drag și dorința de a da startul unei schimbări!”

„Am fost încântat să particip la această acțiune. Am avut emoții foarte mari când a trebuit să vorbesc cu oamenii, dar ei au înțeles mesajul nostru. Abia aștept să mai facem astfel de acțiuni”. Maftei Rareș, Scoala Generală nr. 40 ”Aurel Vlaicu”.

Tot în ultimele luni, peste 500  de elevi constănțeni au participat la atelierele #OnyOneEarth, al căror scop a fost acela de a afla mai multe despre sustenabilitate și cum putem gestiona eficient deșeurile:

„Peste tot, copiii ştiau ce soluţii avem, pentru a reduce cantitatea de deşeuri şi au fost foarte activi în discuţii, au dat exemple, au vrut să ne spună ce fac ei acasă sau la şcoală. De asemenea, au fost toţi încântaţi de provocările distractive, pe care noi le-am pregătit. Au avut jocuri interactive, în care trebuia să găsească răspunsul la un cod secret, să identifice cu ajutorul colegilor produse eco sau deşeuri pe care oamenii le aruncă cel mai des. Singurele momente în care au devenit îngrijorați în cadrul atelierelor a fost când au aflat cum suferă animalele marine din cauza deșeurilor”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator departament Educație, în cadrul ONG Mare Nostrum.

Activități susținute de OMV PETROM.


Mangalia News, 21.11.2022.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply