Supranumită făcătoarea de minuni, Sfânta Parascheva, sărbătorită astăzi cu mare fast

0
1054
Credincioşii ortodocși o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută în popor drept făcătoarea de minuni. Probabil că acesta este și motivul pentru care Sfânta Parascheva se bucură la noi în ţară de o notorietate deosebită, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi ale căror moaște se află în România. Cuvioasa este considerată și ocrotitoarea Moldovei, drept pentru care străzile Iașiului s-au umplut zilele acestea de pelerini, veniți din toate colțurile să o cinstească și să atingă racla în care îi sunt așezate moaștele.

Pregătiți cu sacoșe mari de rafie, pături și cojoace care să le țină de cald, alimente și multe pomelnice, mulți au format cozi uriașe și au așteptat să se închine la moaște. Alții au plecat mulțumiți că nu au mai stat ore în șir la coadă și că la final s-au ales cu un buchet de busuioc și o iconiță cu sfânta. Unii credincioși sunt nelipsiți în fiecare an de la pelerinajul organizat la Iași. Și comercianții au împânzit orașul. Cea mai mare aglomerație s-a făcut la tarabele cu tricouri cu mesajul ”Am fost pelerin la Sfânta Parascheva la Iași”.

Tradiția prin care Sfânta Parascheva s-a făcut atât de cunoscută în România își are rădăcinile în urmă cu peste 300 de ani, în 1641, când domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Cuvioasei de la Constantinopol la Iași.

Continuarea, în telegrafonline.ro.

La mulți ani, celor ce purtați numele Sfintei Parascheva!


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply