Ziua de 24 iunie declarată oficial „ZIUA IEI”. Legea a fost promulgată de președintele României

0
434

Ministerul Culturii: Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaților, for decizional și a fost promulgată marți, 21 iunie 2022, de către președintele României.

„Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depășit granițele țării, datorită frumuseții și ingeniozității creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinții noștri și chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradițiilor și obiceiurilor românești. O recunoaștere în plus a valorii bluzei românești este adusă de acțiunea României, care a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul multinațional «Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova», pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO”, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu.

Dosarul de nominalizare va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.

Ia românească a fost celebrată în ultimii ani, în data de 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, de anul acesta devenind oficial Ziua Iei.
Potrivit legii, vor putea fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.

Sursa foto: www.cnr-unesco.ro

Mangalia News, 23.06.2022.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply