România mai face un pas spre reducerea birocrației. In țara hârtiilor, a dosarului cu șină si a cozilor se remarcă pentru prima dată, după multi ani, initiativele de eliminare a sistemelor invechite. O astfel de măsură este renuntarea la obligativitatea de arhivare a documentelor financiar-contabile pentru o durata de 50 de ani. Propunerea a fost adoptata saptamana aceasta de Senat si va ajunge la Camera Deputatilor, for decizional. Saptamana trecuta, un alt proiect menit sa reduca din birocratia excesiva, respectiv posibilitatea inregistrarii online a firmelor in maximum 3 zile, a trecut de Senat.
Cum se modifica Legea contabilitatii?
Propunerea adoptata de Senat cu 67 de voturi “pentru”, 9 “impotriva” si “28 de abtineri” prevede faptul ca firmele nu vor mai fi obligate sa arhiveze documentele financiar-contabile timp de pana la 50 de ani, in functie de tipul acestora, perioada de arhivare urmand sa fie redusa pana la 5 ani, inclusiv pentru statele de salarii emise incepand cu anul 2011.
„Statele de salarii emise dupa intrarea in vigoare a OG 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, pentru care angajatorul are o declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale, sau are obligatia legala de a depune declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate la Agenda Nationala de Administrate Fiscala, se pastreaza timp de 5 ani (…) Prin ordin al ministrului Finantelor se vor registrele de contabilitate, documentele justificative, inclusiv cele referitoare la statele de salarii si documentele conexe acestora, care se păstrează timp de 5 ani”, se arată în propunerea legislativă. […]
Continuarea pe risco.ro