’23 noiembrie – Ziua Recunoștinței Constănțenilor’, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu

0
588

”23 noiembrie – Ziua recunoștinței constănțenilor”, este un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu. Ziua de 23 noiembrie are o însemnătate istorică, deoarece este data la care s-a instaurat oficial administrația românească în Constanța, în anul 1878. Cu această ocazie, Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și al Muzeului de Artă Populară, organizează marți, 23 noiembrie 2021, de la ora 13,30, un tur ghidat în Zona Peninsulară, care va începe din fața Hărții Așezărilor Antice din Dobrogea (Parcul Arheologic din Constanța).

”23 Noiembrie – Ziua recunoștinței constănțenilor”, un eveniment care reface traseul autorităților române din noiembrie 1878

Asociația Dobrogea de Patrimoniu îi invită cu această ocazie, pe reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Consiliului Local Constanța și ai Prefecturii, alături de mass-media și de constănțenii interesați, la un tur în Zona Peninsulară, care va reface traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu țara.

Ghid va fi Cristian Cealera, reprezentant al MINAC, cel care le va povesti participanților istoria clădirilor administrative în care autoritățile române și-au desfășurat activitatea din anul 1878.

Primul Palat Comunal Constanța – gravat pe o placă din granit, în Piața Ovidiu

În Piața Ovidiu, participanții la eveniment vor vedea și o nouă placă din granit, pe care este gravată fațada primului Palat Comunal, alături de o scurtă prezentare a clădirii de patrimoniu. Acest proiect al Asociației Dobrogea de Patrimoniu este realizat cu sprijinul Primăriei Constanța și susținut financiar de sponsorii MESTA Piatră Naturală și Banca Comercială Română.

Asociația Dobrogea de Patrimoniu a gravat ”Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Timp de peste 60 de ani, palatul a fost sediul Direcției de Poștă si Telegraf, iar din 1970, clădirea găzduiește Muzeul de Artă Populară Constanta, care deține peste 17.000 de piese reprezentative pentru România, dar și pentru etniile din Dobrogea.

Cititi continuarea pe discoverdobrogea.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply