Lucian Ciuchiță: Poftiţi la marfă pe alese!

0
743

Lucian Ciuchiță: Poftiţi la marfă pe alese!

Evident, îmi menţin părerea pe care mi-am făcut-o cunoscută de mai multe ori, şi anume că ideea de „târg de carte” îmi repugnă – cărţile nu sunt o marfă, aşa cum sunt roşiile şi castraveţii în piaţă – sunt oglindirea sufletului şi merită respectul cuvenit. Dar cine să susţină această cauză într-o lume în care doar banul contează, şi cu el cumperi orice, de la mărfuri la sentimente, inclusiv pe copiii tăi, aşa cum spunea Honoré de Balzac în celebra carte „Moş Goriot” cu două secole în urmă.

În fine, „Comedia umană” pare să-şi găsească noi experienţe în vremurile noastre, deloc frumoase doar tulburi, şi ne determină să-i privim pe scriitorii moderni, asemeni cărţilor, ca fiind nişte tarabagii care îşi vând marfa în târg. Da, dar toţi vând aceeaşi marfă, cărţi! Este cum la un târg de „Ziua Recoltei” se adună fel de fel de agricultori care îşi prezintă roadele toamnei, ori „resursele şi descoperirile genetice în domeniul agriculturii”, unde ne vând legume şi fructe, îmbogăţite şi dezvoltate ca Făt-Frumos – care a crescut într-un an cât alţii în şapte – şi pe care, noi, muritorii de rând, le consumăm fără să bănuim unde a ajuns nu doar comedia, ci şi mizeria umană.

Deci, scriitorii, sunt un fel de tarabagii care îşi vând cărţile, ca roşiile în piaţă, şi care vor încerca să vă convingă, la fel ca negustorii, că tomatele lor sunt mai bune, mai ecologice, mai dulci, mai zemoase, net superioare etc. Sunt dispuşi să vă spună orice, doar să atragă clienţii la marfa lor, jinduind să îşi vândă marfa, aşa cum florile aşteaptă polenizarea. Mă rog, sunt roşii de mai multe soiuri, este adevărat, mai verzi, mai negre, dar tot pătlăgele rămân.

Un „tarabagiu” care vinde „roşii lirice” #cultura #literatura #carti #scriitori, vă transmite cele mai frumoase gânduri. https://www.lucianciuchita.ro/

MN: Jurnalist, poet, romancier, dramaturg, filosof și scenarist român redutabil, doctor în Cibernetică și Statistică, profesor universitar, cercetător științific asociat la Academia Română, scriitorul Lucian Ciuchiță este prezent și în paginile cotidianului online Mangalia News. Volumele ce poartă semnătura maestrului Lucian Ciuchiță pot fi procurate și de AICI.


Mangalia News, 02.10.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply