Din secretele bucătăriei româneşti – Ciorba rădăuțeană

0
1095

Radio România Internaţional vă prezintă secretele bucătăriei româneşti: Ciorba rădăuțeană.

Astăzi vă prezentăm reţeta unei ciorbe inventate într-un oraş din Bucovina (provincie istorică din nordul României) şi care se numeşte chiar ciorbă rădăuţeană. Situat la circa 40 de km nord faţă de Suceava, oraşul Rădăuţi este una dintre cele mai vechi aşezări moldoveneşti, atestată documentar în anul 1413.

Ciorba rădăuţeană a apărut în urmă cu peste patru decenii, când o bucătăreasă din oraş a dorit să modifice ceva la ciorba de burtă, un preparat întâlnit oriunde în România, dar care în acest oraş nu prea se afla printre preferinţele consumatorilor. Încet, încet acest preparat s-a răspândit nu numai în Bucovina, ci și alte regiuni ale României, fiind întâlnit cu această denumire de origine în meniurile multor restaurante.

Pentru prepararea acestei ciorbe avem nevoie de 4 pulpe de pui sau bucăţi de piept de pui. Alte ingrediente: 2 rădăcini de pătrunjel, câţiva morcovi, un ardei capia sau un ardei gras, 3-4 gălbenuşuri de ou, oţet, usturoi, puţină verdeaţă şi smântână, folosită la multe preparate bucovinene. Astfel, cu smântână se drege borșul de sfeclă roșie, venit în Bucovina pe filiera slavă, dar și borșul polonez cu cartofi și sfeclă roșie. Smântâna se folosește și la ciulamaua de ciuperci, ba chiar și păstrăvul se poate fierbe în smântână.

Modul de preparare a ciorbei rădăuțene este destul de simplu. Se pun la fiert, într-un vas de maxim 3 litri, legumele, în prealabil curăţate şi carnea de pui. Se lasă la fiert până ce carnea începe să se desprindă de pe oase. Apoi trebuie strecurată zeama astfel obţinută. Carnea dezosată şi legumele se taie în bucăţi mici şi se pun la fiert în zeama pe care am strecurat-o. Apoi se amestecă gălbenuşurile de ou şi smântâna şi, când zeama începe să dea in clocot, se toarnă amestecul de ou şi smântână, amestecând continuu pentru omogenizare. Ciorba rădăuţeană trebuie acrită cu oţet, după gust şi i se adaugă, tot după gust, usturoiul zdrobit, puţin piper şi puţină verdeaţă mărunţită.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Poftă bună!


Mangalia News, 08.05.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply