Peștera de la LIMANU, Dobrogea de Sud [VIDEO]

0
3484

Peștera de la LIMANU, Dobrogea de Sud. (Autor: Gigi Paul Dragomir).

Am avut ocazia sa mai facem cateva vizite in Limanu si, desi mai fusesem, am privit pestera cu alti ochi si am inteles si descoperit detalii care ne-au scapat la alte vizite. Materialul initial, insotit de fotografii de ansamblu si detalierea legendelor legate de pestera a fost de asemenea publicat, de noi pe alpinet si poate fi vazut aici. Există si un filmulet de cateva  minute facut tot atunci, care poate fi vazut aici. Rămânând consecventi  principiului că “o imagine face cat o mie de cuvinte”, vom insera mai jos o suită de fotografii, fiecare din ele comentată mai amplu sau mai succint, imediat sub poza. Informatiile vor cuprinde mai multe aspecte, morfologie, geologie, bio-speologie (nu neaparat in aceasta ordine), de aici si aspectul poate heterogen al materialului. De asemenea, vom mentiona pe scurt despre galeria antropica din Rezervatia Hagieni, aflată cumva în imediata vecinatate a Peșterii Limanu (4.3 km in linie dreaptă).

In Limanu, eforturile noastre s-au concentrat mai ales in sectorul III al pesterii (si cel mai indepartat de actuala intrare). Am luat asta ca o provocare, fiind sectorul cel mai greu de atins al pesterii, dar care ofera si cele mai mari satisfactii. Majoritatea imaginilor de mai jos si detaliile subliniate provin din sectorul III.

Trebuie mentionat si despre inca o intrare in pestera, in partea opusa intrarii “clasice” si care este situata in partea de est a sectorului II, spre lacul Limanu. Am gasit aceasta intrare impracticabila pentru noi, desi vulpile si alte mamifere inca se strecoara. Nu avem idee cum arăta aceasta intrare dinspre lac in alte vremuri si daca a fost cumva astupata intentionat de catre cineva. Iarna, toata acea parte din sectorul II este mai rece, datorita aerului care patrundea prin intrarea mentionata. Ambele intrari, si cea “clasica” si cea dinspre lac au fost amenajate cu constructii de beton si inchise cu poarta metalica. Prin grija satenilor, portile metalice au disparut, fiind legate cu cabluri si smulse cu tractorul, pentru a fi vandute la fier vechi.

Dupa cum am mentionat si in primul articol despre Pestera Limanu, prezentat la bibliografie [1], trebuie subliniat caracterul antropic al cavernamentului, sapaturile speculand (probabil), pe alocuri, un gol initial destul de modest. De aceea, în loc de peșteră, o denumire mult mai potrivită la Limanu ar fi aceea de “mina ‘antică’ Limanu” sau “catacombele Limanu”.

Pestera Limanu, Mangalia, Dobrogea de Sud. (sursa: gigidragomir).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Colegul si prietenul nostru Iosif Megyesi a realizat transpunerea hartii realizata de M. Dumitrescu et al. (1965) pe planul se suprafata de pe Google maps. Trebuie reamintit ca aceasta harta, publica pe Internet, realizata in 1965, este de fapt singura harta disponibila (si probabil existenta) a pesterii.

Citiți continuarea pe http://www.gigidragomir.ro/Limanu-II

Gigi Paul Dragomir (Geological & Geophysical Engineer).

Mangalia News, 14.03.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply