Frisoane fără febră: 7 cauze posibile | Sfatul medicului, cu dr. Ana-Maria Bucur

0
2603

Frisoane fără febră pot apărea, fie din cauza unei boli, fie din cauza excercițiilor fizice intense, sau a temperaturilor extreme. În unele situații, așa cum e cazul hipotermiei, frisoanele pot anunța o urgență medicală.

Frisoanele sunt cauzate de alternarea rapidă între contracțiile musculare și relaxare. Aceste contracții musculare sunt un mod în care corpul tău încearcă să se încălzească atunci când ți-e frig.

„Frisoanele sunt tremurături inegale, care nu respectă vreo ritmicitate, semne și simptome ale unor afecțiuni și exprimă senzația de frig resimțită atât la nivelul pielii cât și-n interiorul întregului corp. Frisonul se deosebește de frilozitate, care înseamnă doar o senzație de răcoare și numai la nivelul pielii, când se face „pielea de găină”, un pic denivelată, buburuzată”, explică dr. Ana-Maria Bucur, medic primar medicină de familie.

Crize biliare sau renale

Frisoanele sunt adesea, deși nu întotdeauna, asociate cu febră. Uneori, acestea preced apariția febrei, mai ales dacă febra este cauzată de o infecție. Alteori, apar fără o creștere a temperaturii. Frisoanele pot fi sau nu grave, în funcție de cauza principală.

„De regulă, frisonul însoțește febra, agravând starea generală a bolnavului, însă nu este obligatoriu să fie această asociere. De exemplu, poate să apară frison în timpul unei colici biliare sau renale. Sau poate să apară frisonul după o injectare medicamentoasă, sau a unor droguri, toxine”, precizează dr. Bucur.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iată 7 posibile cauze pentru frisoane fără febră:

1. Frisoane fără febră, cauzate de expunerea la frig

Este posibil să aveți frisoane, atunci când vă aflați într-un loc răcoros. Puteți avea frisoane chiar și în interior, dacă aerul condiționat este prea dat pe temperatură prea scăzută.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, reglarea temperaturii corporale se face mai dificil, chiar și în cazul persoanele sănătoase. Afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă pot agrava problema.

Aceste tipuri de frisoane ar trebui să dispară imediat ce corpul se încălzește. Cu toate acestea, dacă aveți frisoane încontinuu, atunci când vă expuneți la frig extrem, este posibil să fi dezvoltat complicații precum hipotermie sau degerături.

Alte simptome ale acestor afecțiuni pot include:
-amorţeală,
-modificări ale culorii pielii,
-vorbire neclară,
-somnolență extremă,
-senzație de usturime sau arsură, în special la degetele de la mâini sau de la picioare, urechi sau nas,
-vezicule.

Cereți ajutor medical imediat dacă suspectați că suferiți de hipotermie sau degerături.

2. Frisoane fără febră, din cauza medicamentelor

Vă invităm să citiți articolul integral pe smartliving.ro

MN: Alte articole cu / despre doamna doctor Ana-Maria Bucur, publicate de cotidianul Mangalia News, puteți viziona AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply