Remus Macovei: Povestea frumoasă, dar tristă, a unui monument…

0
1393

Remus Macovei: Povestea frumoasă, dar tristă, a unui monument.

În iulie 1989, jurnalista Aurelia Lăpușanu și inginerul Mihai Dulică, directorul Intreprinderii de Construcții Hidrografice Constanța, fără nicio aprobarea, doar cu vrerea oamenilor locului, au luat inițiativa ridicării unui monument în cinstea eroilor români care și-au jertfit viața în luptele de la Topraisar în perioada 6-8 octombrie 1916. Locul ales era situat la aproximativ 1 km nord de Crucea lui Mackensen, ridicată în noiembrie 1916, pe o movilă în care fusesră înhumații sutele de militari germani răpuși în crunta confruntare cu românii.

S–a instalt în acest an doar un stâlp de beton, care să marcheze locul viitorului monument. La 1 Decembrie 1990, cu sprijinul directorului IAS Topraisar, domnul Dumitru Florea, se va ridica un monument din beton, la ceremonialul de inaugurare participând localnici și militari din garnizoana Topraisar.

Până la 1 Decembrie 1991, se va finaliza monumentul placat cu marmură și se va realiza ambientarea deosebită a acestuia, o contribuție deosebită având militarii Regimentului 34 Mecanizat. Maiorul Sandu Crintea, comandantul unității, va organiza un ceremonial militar și religios la care vor participa localnici, copii și militari ai unității.

Câțiva ani la rând, de Ziua Națională a României, se vor organiza, de către Primăria și Unitatea militară din Topraisar, ceremoniale la care vor participa un număr important de elevi din comună. Monumentul, prin grija unității militare, va fi întreținut în condiții foarte bune.

Odată cu restructurarea unităților militare, monumentul a fost preluat de administrația locală, care din lipsa fondurilor, nu va mai lua măsuri pentru întreținerea monumentului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ceremonialele militare și religioase se vor organiza din ce în ce mai rar, la insistențele Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Filiala județeană Constanța, cu sprijinul Brigăzii 9 Mecanizate “Mărășești”.

În anul 2018, Consiliul Județean Constanța, sensibilizat prin numeroase adrese ale autorităților locale, despre starea de degradare avansată a monumentului, a demarat realizarea unui proiect de reabilitare a acestuia. În anul 2019, proiectul a fost aprobat, urmând ca în anul 2020 să fie aprobată finanțarea și executate lucrări necesare.

Odată cu schimbarea componenței Consiliului Județean, sperăm că noii consilieri vor duce la bun sfârșit proiectul aflat în derulare, astfel încât din 2021, la monumentul reabilitat să se poată desfășura ceremoniale militare și religioase, ca în vremurile bune.

Eroii de la Topraisar merită din plin acest gest de minim respect!

G-ral ( r ) Remus Macovei, octombrie 2020.

MN: S-ar cuveni ca noul Consiliu Județean Constanța să organizeze un concurs de proiecte adresat sculptorilor români, pentru un Monument demn de luptele și sacrificiul suprem al ostașilor români, la 1916, pe pământul dobrogean și să se ridice un nou Monument la Topraisar!


Mangalia News, 09.10.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply