Comunicarea în energie. Interviurile InvesTenergy. Cerasela PĂTRĂȘCANU, 23 de ani de comunicare instituțională: Cred că sectorul energetic are nevoie de un PR comun, unic

0
1094

„Dacă toți comunicatorii din energie s-ar uni într-o singură organizație, atunci domeniul energetic nu ar avea decât de câștigat. Se pot face strategii comune, campanii comune, din evenimente se pot desprinde proiecte noi, valoroase. Se pot face politici energetice coerente, ancorate în realitate”.

Comunicarea internă este factorul cheie al funcționării ministerului. Începe de la ofițerul de la intrarea în minister și până la ministru. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că fac parte dintr-un întreg, că fiecare este o rotiță într-un imens angrenaj, o rotiță fără de care angrenajul șchioapătă.

InvesTenergy derulează un proiect dedicat Comunicării în energie. Vom publica interviuri cu Oameni/profesioniști de comunicare din companii/instituții – managerii de PR, Marketing și Public Affairs, Experți în comunicare.

Să punem comunicarea în lumină!, este invitația/îndemnul InvesTenergy.

Pe Cerasela PĂTRĂȘCANU, o știu de o viață, de la Ministerul Industriei și Resurselor, când eu eram jurnalistă la Adevărul. A lucrat în ministerul, care ulterior a avut multe denumiri, din 1997, a trecut pentru o perioadă în echipa de comunicare a unui parlamentar, însă de 23 de ani face comunicare instituțională.

– Este ceea ce ți-ai dorit să faci? Remarc din CV-ul tău că ești și mediator…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Aș vrea, înainte de toate să îți mulțumesc, încă o dată, pentru că te-ai gândit la mine și te felicit pentru acest proiect, te felicit pentru întreaga ta activitate, pentru proiectele frumoase pe care le pui în practică. Am avut prilejul să trăiesc unele dintre ele și fiecare mi-a confirmat unicitatea, valoarea și succesul abordărilor tale. Propunerea ta m-a onorat și mi-a adus și foarte multă bucurie, mai ales pentru că m-ai provocat, cumva să mă întorc cu gândul într-un trecut foarte drag. Sincer, acum…cred că se fac 28 de ani de când am terminat facultatea, habar nu aveam în ce direcție se va contura cariera mea. Tot ce știam era că am terminat o facultate tehnică, foarte tehnică și îmi căutam drumul. Cred că noi am fost ultima generație în care s-au mai făcut repartizări într-un loc de muncă prin facultate. Țin minte că după absolvire am fost convocați, întregul an, într-una dintre aulele Facultății de Chimie de la Polizu. Au venit câțiva domni, de la Danubiana și de la Combinatul de Îngrășăminte Chimice Slobozia. Când au văzut că dintre toți omuleții ăia strânși în aulă două treimi sunt fete și doar o treime sau chiar mai puțin, băieți, au aut o mare dezamăgire. În fine au ales câțiva colegi băieți și asta a fost repartizarea, restul ne-am încercat șansele după puterea fiecăruia.  Atrasă de noul domeniu al biotehnologiilor, am depus o cerere de angajare și un CV la compania proaspăt înființată a domnului Ioan Mânzatu, însă cum era plecat din țară, în așteptarea întoarcerii lui și deciziei, pentru a-mi omorî timpul și printr-un concurs de împrejurări, m-am văzut în fața echipei coordonatoare a ziarului ORA: Nicolae Cristache, Valentina Mareș, Emil Burloi, Adrian Pătrușcă…

O puștoaică, așa mă văd acum, ce a pornit pe străzile Bucureștiului să facă studii de piață pe marginea percepției publice aupra cotidianului ORA. Presuspun că rezultatul analizei mele a plăcut, pentru că pe 13 noiembrie 1996 am fost angajată la Editura Viitorul Românesc, la ziarul ORA. Două zile mai târziu am primit și răspunsul afirmativ de la dl Mânzatu, însă… deja pornisem pe frumosul drum al PR-ului și comunicării, deși la vremea aceea habar nu aveam de conceptele astea. Cred că atunci a fost scris destinul meu profesional. Nu a fost ceva urmărit, căutat, pentru care m-am pregătit înainte. Aș putea spune că nu eu am ales profesia, ci profesia de comunicator m-a ales pe mine.  

Îmi plăcea să citesc foarte mult, cochetam cu scrisul, îmi plăcea să planific, să imaginez proiecții ale unor acțiuni și mi-a fost destul de ușor să intru în hora PR-ului. Mi-a plăcut întotdeauna să ascult și să ajut oamenii și, probabil de aici, atunci când conceptul de mediere a început să capete mai multă consistență la noi în țară, după ce niște pionieri într-ale medierii, care mi-au fost și profesori, cum sunt doamna Anca Ciucă și domnul Silviu Erușencu, mi-au dezvăluit puterea căilor altenative de soluționare a conflictelor, am gândit că și eu pot face asta.

Cititi mai multe pe investenergy.ro

Autor: CRISTINA TREFAȘ, Director Editorial.


Mangalia News, 07.10.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply