V-a dispărut mirosul? Cura de B1 si B6, se pare că ajută la refacerea nervului olfactiv – Sfatul medicului

0
2052

Ziarul de Iași: Cura de B1 si B6, pentru refacerea nervului olfactiv.

Angela L., 61 de ani, din Iasi: “Stimata redactie, sint o fidela cititoare a dumneavoastra si m-am hotarit sa va scriu in speranta ca ma puteti ajuta. Ma confrunt cu o problema de sanatate mai rara, zic eu. In luna septembrie a anului 2007 am avut o raceala, un guturai puternic. Am fost la farmacie, unde mi s-a dau dat piucaturi de Bixtonim de pus in nas. Guturaiul a trecut, dar incet, incet, fara sa sesizez, am ramas fara miros. Am fost la medicul de familie, la medic specialist ORL, am facut si o tomografie, dar toate bune si frumoase, analize normale, fara nici un rezultat. Mi s-a spus ca nu am nimic. Si totusi, mirosul nu a revenit. In prezent urmez tratament cu Ginkgo Biloba. Mentionez ca sint si hipertensiva. In speranta ca voi primi un raspuns pozitiv de la un medic specialist care s-a mai confruntat cu un asa diagnostic, astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc”.

Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi:

“Cauza suferintei dumneavoastra nu poate fi de la picaturile de Bixtonim, ci de la raceala, viroza pe care ati avut-o in toamna. Exista virusuri care au tropii pentru nervul olfactiv, il afecteaza. Bixtonimul are actiune vasoconstrictoare si ajuta la trecerea fluxului de aer. Deci, ajuta persoana sa respire mai bine si sa simta mirosul mai bine. Apoi trebuie precizat in primul rind ca tulburarile de miros se insotesc si de tulburari de gust, de obicei.

Concomitent cu pierderea mirosului scade si gustul. Asa sint conexiunile nervoase. Deci, odata cu diminuarea sau pierderea mirosului apare si al doilea simptom: aceste persoane nu simt mirosul, dar nu simt bine nici gustul. Cele mai frecvente tulburari de miros sint cele de origine virala. In cadrul epidemiilor de viroze, gripa sau in cadrul unor boli infecto-contagioase, mirosul poate fi afectat cu sanse mai mari sau mai mici de revenire, in functie de precocitatea tratamentului.

Sanse de vindecare?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sanse de vindecare completa au tulburarile de miros recente, cauzate de inflamatii. Dupa instituirea tratamentului corect, mirosul revine la normal. Daca este vorba de viroze cu tropism pentru nerv (care se localizeaza pe nerv), se incearca un tratament cu B1, B6 – de regenerare a nervului.

Un astfel de tratament poate avea rezultate in jumatate de cazuri. B-urile se iau in cure de câte 10 zile: B1, câte 3 capsule pe zi, iar B6, câte 2 capsule pe zi. Acest tratament se urmează timp de zece zile; apoi se face o pauză de o lună și jumătate. Dupa care urmează o nouă cură de B1 si B6 de încă zece zile.

Mai trebuie spus ca e posibil ca mirosul sa-si revina singur. La fel cum e posibil sa nu mai reapara sau sa ramineti cu scadere importanta a simtului mirosului. Si de aici si a gustului. Mai exista si o alta varianta. Daca dupa o viroza de lunga durata, dupa ce s-a desfundat nasul si au disparut fenomenele inflamatorii date de viroza, inca mai persista hiposmia, atunci trebuie facut un tratament cu neurotrofice.

Fenomen frecvent

Continuarea, în ziaruldeiasi.ro.

Citiți și Hiposmia – pierderea partiala a mirosului.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply