MONUMENTUL MARINARULUI | Stadiul lucrărilor la Monumentul Marinarului, din Portul turistic Mangalia [galerie FOTO]

0
1417

„Un popor trăieşte prin memorie şi piere prin uitare!“, spune un dicton al cărui adevăr nu mai trebuie demonstrat. Memoria unui popor este menţinută trează peste veacuri şi prin monumentele pe care le consacră celor mai merituoşi fii ai săi, evenimentelor care au marcat istoria sau ocupaţia de bază a cetăţenilor din zona respectivă.

Toate oraşele port sau aşezările dunărene au amplasate monumente, statui sau lucrări cu conotaţii comemorative, numai municipiul Mangalia nu are o lucrare comemorativă reprezentativă care să-i definească statutul de oraş-port, de oraş în care s-au constituit şi dezvoltat Forţele Navale Române, de oraş în care se află în prezent cel mai mare şantier naval din România.

Vitregia vremurilor sau poate doar lipsa de perspectivă a unor oameni politici a făcut ca marinarii şi constructorii navali din Mangalia, cel mai semnificativ eşalon profesional al oraşului, să fie văduviţi, în continuare, de un monument menit să le autentifice temeritatea şi să le preamărească spiritul de sacrificiu.

Din motivele enumerate anterior vă solicit să supuneţi aprobării Consiliului local acordarea denumirii “Piaţa Marinarului şi a Constructorului naval”, zonei situate la intersecția străzii Portului cu strada Vânători şi ridicarea pe scuarul din stânga intersecției a unei lucrări comemorative cu titlul “Monument dedicat Marinarului şi Constructorului naval”.

În spiritul fructuoasei colaborări care s-a materializat până în prezent, prin organizarea şi desfăşurarea cu success a tuturor ceremoniilor militare şi în inaugurarea catargului din Piaţa Republicii, catarg pe care marinarii militari arborează zilnic drapelul naţional, sper ca acest proiect să constituie o prioritate pentru Primăria municipiului, astfel încât la data de 1 Decembrie 2013, de Ziua Națională a României, acest monument să fie inaugurat”. (Comandor Chirilă Vasile, în anul 2013).

Stadiul lucrărilor la Monumentul Marinarului – Portul turistic Mangalia, la data de 5 septembrie 2020:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

 

(sursa: grupul “Monumentul Marinarului”).

 


Mangalia News, 05.09.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply