Dr. Oana Cuzino – De ce au nevoie vârstnicii de vitamina D

0
981

De ce au nevoie vârstnicii de vitamina D?

Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sănătății organismului. Cele mai noi cercetări  sugerează că un nivel scăzut de vitamina D poate avea un impact considerabil asupra stării psihice și fizice a individului.

Așadar, dacă în trecut cercetările erau axate pe rolul vitaminei D în menținerea sănătății sistemului osos, în ultimii ani direcția științifică s-a schimbat către importanța sa în tratamentul bolilor cronice, cel mai des întâlnite în rândul vârstnicilor.

Concluziile specialiștilor indică faptul că deficiența de vitamina D poate fi corelată cu diverse probleme de sănătate, printre care declinul cognitiv, depresia, osteoporoza,  afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul și cancerul.

Factori de risc pentru vârstnici

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul deficienței de vitamină D crește considerabil. Procentul de adulți vârstnici care suferă de carență de vitamina D este extrem de ridicat, pe plan global, oscilând între 20% și 100%, în funcție de regiune. Factorii de risc care contribuie la instalarea deficienței de vitamina D la persoanele în vârstă includ:

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
  • Reducerea aportului nutrițional de vitamină D (poate fi influențat de consumul redus de alimente proteice, precum lactate și carne);
  • Creșterea masei de țesut adipos;
  • Descreșterea sintezei cutanate de vitamina D (poate fi influențată de expunerea mai rară la soare);
  • Reducerea timpului petrecut afară.

Având în vedere rata accelerată de îmbătrânire a populației (estimările arată că numărul indivizilor cu vârste mai mari de 65 de ani se va dubla până în 2060), este important de înțeles legătura dintre vitamina D și afecțiunile cronice la persoanele vârstnice, pentru a proteja populația matură și pentru a scădea riscul de afecțiuni grave asociate cu deficiența de vitamina D.

În ceea ce privește bolile predilecte populației vârstnice care au fost asociate cu deficiența de vitamina D, principalele sunt: declinul cognitiv, boala Alzheimer, demență, diabet, hipertensiune și cancer.

Vitamina D este deosebit de importantă pentru buna funcționare a creierului și în menținerea performanței cognitive. Anumiți receptori ai vitaminei D din organism au fost identificați în regiuni cerebrale care afectează în mod direct funcțiile cognitive, dispoziția și agilitatea mentală. Așadar, pentru evitarea declinului cognitiv (și a bolilor neurodegenerative), precum și pentru a ține sub control simptomele depresiei și anxietății, din ce în ce în ce mai des semnalate în cazul vârstnicilor, aportul de vitamină D este esențial.

De asemenea, în contextul în care aproximativ 10 milioane de adulți cu vârste peste 50 de ani suferă de osteoporoză, peste tot în lume, alături de alte 34 de milioane care prezintă simptome de osteopenie (scăderea densității minerale osoase sub nivelul de referință), vitamina D este cu atât mai importantă.

Deși osteoporoza afectează toate genurile, rasele și etniile, 80% dintre persoanele cu osteoporoză sunt femei, iar 20% sunt de origine caucaziană. Există numeroși factori care favorizează instalarea osteoporozei, dar vârsta își spune cuvântul, așadar este bine să fie luate toate măsurile de precauție, printre care și aportul necesar de vitamină D, pentru a evita această afecțiune cronică.

Surse de vitamină D

Continuarea, pe doc.ro/sanatate

Autor: Dr. Oana Cuzino, Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC.
Descriere: Dr. Oana Cuzino este Medic Primar Gerontologie Geriatrie (2005) și Doctor în Științe Medicale (2005). A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carola Davila” din București în 1995 și a început activitatea medicală în cadrul INGG Ana Aslan București (1996), unde și-a efectuat specializarea în domeniul Gerontologiei și geriatriei.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply