Somnul îți influențează viața – Iată 5 aspecte pe care TREBUIE să le ai în vedere!

0
757

Somnul îți influențează viața – Iată 5 aspecte pe care TREBUIE să le ai în vedere!

În prezent, lipsa somnului afectează un număr ridicat de persoane, iar consecințele sunt resimțite în viața cotidiană. Din cauza unor factori precum orele îndelungate la birou sau timpul petrecut în fața ecranelor calculatoarelor și ale telefoanelor, oamenii dorm din ce în ce mai puțin, iar odihna nu este una de calitate. Efectele își fac simțită prezența la nivel fizic, emoțional, dar și în relațiile cu cei din jur.

În continuare, vei descoperi în ce moduri îți afectează somnul existența, pentru a conștientiza importanța acestuia și cum te poate ajuta o odihnă corespunzătoare să fii o persoană echilibrată.

Descoperă 5 aspecte ale vieții tale, care sunt influențate de somn!

1. Imunitatea

Puterea ta de a te lupta cu bacteriile dăunătoare și cu virușii depinde, printre altele, și de odihna de care ai parte. Deoarece, în timpul somnului, organismul uman produce un tip de  proteine, numite citokine, de care ai nevoie pentru a putea combate posibilele infecții sau inflamații, este indicat să te asiguri că dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De aceea, ai nevoie de condiții cât mai confortabile la tine în casă. Alege în mod corect un pat pentru dormitorul tău, elimină sursele de lumină și de zgomot și aerisește bine camera înainte de culcare.

2. Silueta

Cercetările arată că și aspectul fizic depinde de somn. Riscul de obezitate este mai mare la persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte. Se pare că această diferență se datorează faptului că ei au niveluri scăzute de hormoni, care contribuie la crearea senzației de sațietate și la creșterea cantității celor ce induc o stare de foame.

De asemenea, atunci când ești odihnit, ești mai puțin dornic să mănânci, deoarece ți-ai asigurat o parte din necesarul de energie prin somn.

3. Echilibrul mental

Pe lângă senzația de foame, cu ajutorul unui program de somn regulat, poți reduce și nivelul de depresie și de anxietate. Lipsa acestuia te va face să te simți mai puțin energic și apt de a-ți îndeplini sarcinile din timpul zilei.

De altfel, există mai multe tulburări de somn cu care te-ai putea confrunta. Ele îți vor afecta calitatea vieții, așadar, dacă nu ai acordat suficientă atenție odihnei până acum, este indicat să o faci de acum încolo.

4. Viața sexuală

Atât libidoul, cât și fertilitatea pot avea de suferit dacă nu te odihnești corespunzător. Cei care sunt afectați de apnee în timpul nopții, au un nivel de testosteron mai redus, ceea ce duce la scăderea dorinței sexuale. Acest hormon influențează decisiv și capacitatea reproductivă a bărbaților.

5. Sănătatea cardiovasculară

Nu în ultimul rând, inima și circulația sângelui vor funcționa mai bine la persoanele care au grijă să doarmă suficient. Medicii au observat o corelație între lipsa de somn pe termen lung și hipertensiunea arterială, precum și prezența unor substanțe responsabile pentru apariția inflamației în corp, care afectează cordul.

Deși poate părea un aspect lipsit de importanță sau care se întâmplă automat, trebuie să-i acorzi somnului toată atenția ta, pentru a duce o viață armonioasă și sănătoasă.

Sursa foto: unsplash.com.

Mangalia News, 26.08.2020. (P).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply