În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prin care se aprobă Normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.
Acestea stabilesc că:
- Nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii;
- La o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii;
- Nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte, de la o masă la alta;
- Toate acestea se vor dezinfecta, după plecarea clienţilor de la o masă;
- Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi;
- Trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor;
- Trebuie să existe un Registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică;
- Trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie);
- Curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent;
- La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare, trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
Mangalia News, 31.05.2020.