Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, le cere guvernanților redeschiderea activităților culturale. „Un popor nu poate trăi fără cultură”, spune istoricul

0
662

farmec.ro

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Dacă ni se tot spune că ne îmbolnăvim și murim toți, nu vom depăși această pandemie!” Apel către autorități.

„Am lucrat foarte mult la biroul meu, în ultimele două luni. Din acest punct de vedere a fost bine pentru mine, ca istoric. Din punct de vedere social a fost foarte greu, a fost o situație nefirească fiindcă oamenii sunt făcuți să stea unii cu alții, să socializeze. Ne adaptăm măsurilor, dar trebuie să existe echilibru”, spune fostul rector al Universității Babeș-Bolyai.

Istoricul a avut un punct de vedere ferm, în privința unor măsuri restrictive luate de statul român.

„​A le fixa bătrânilor ore de ieșire în lesă, a le construi țarcuri, a-i despărți complet de lume, este absurd. Omenia nu le-o puteți distruge și nici păta, deoarece o au din belșug și o revarsă neîncetat asupra acestei lumi bolnave”, a fost una dintre reacțiile academicianului, într-un moment în care persoanele de peste 65 de ani nu aveau voie să iasă din case decât în intervalul 11:00 – 13:00.

„Am militat pentru neacceptarea discriminării. Viața este la fel de prețioasă la orice vârstă și nu se pot face discriminări pe criterii de vârstă, chiar sub pretextul apărării interesului unor categorii care ar putea fi mai afectate decât altele. Mor la fel de mulți bătrâni și în afara pandemiei. Acum, dacă tot se face o relaxare, să ne gândim și la alte aspecte, nu doar de terase, mall-uri, ci și la lumea artistică”, spune academicianul, pentru actualdecluj.ro.

„Artiștii trec printr-o perioadă foarte grea, teatrele, artiștii, actorii. Este vară. Altădată se făceau spectacole în aer liber, oamenii pot sta distanțați. Autoritățile trebuie să se gândească la toate categoriile care trebuie să trăiască. Dacă oprim orice activitate nu ajung veniturile, iar criza economică se adâncește. Eu am îndemnat la mai multă prudență și la consultarea unor foruri care se pricep, inclusiv la consultarea Academiei Române, fiindcă resurse sunt. Avem departamente de virusologie, biologie celulară, biochimie, chimie, Academia are Spitalul Elias și specialiști care pot da un sfat, la nevoie, în legătură cu această perioadă”, adaugă Ioan-Aurel Pop.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți continuarea în actualdecluj.ropiese-auto-mangalia.roLeave a Reply