Ministerul Economiei – Întâlnire informală neprotocolară, transmisă de Lucian Ciuchiță

0
876

La sediul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, a avut loc aseară o întâlnire informală la care au participat ministrul Virgil Daniel Popescu si jurnalistii acreditați. Nu s-a dorit o conferință de presă în adevaratul sens al cuvântului, ci o discuție liberă, fără o temă anume. Intâlnirea s-a desfăsurat sub cele mai bune auspicii, într-o atmosferă colegială. Am asistat la un dialog foarte interesant, ministrul Virgil Daniel Popescu răspunzând cu sinceritate la toate întrebările – chiar dacă unele dintre ele au fost mai incitante – și ar fi putut primi explicații evazive, sau binecunoscutul raspuns diplomatic “No comment”.

In ceea ce priveste prestația ziaristilor prezenți, pot să afirm cu mâna pe inimă că am remarcat profesionalism si sete de informare. Intrebările curgeau ca la robinet, ministrul fiind nevoit să-si dea examenul la oratorie în fața unui auditoriu flamând de senzațional. Desi am promis cu toții că discuția va rămâne între acei pereți, totusi, în virtutea faptului că am ținut două degete încrucisate la spate, am să vă relatez doar câteva idei. Mi-au suierat pe la urechi (cum le suierau nemților katiusele la Cotul Donului), urmatoarele probleme economice, care nu suportă amânare: Fondul de modernizare este bun, dar nu e suficient; avem nevoie de parteneri de afaceri și, mai ales, de tehnologie japoneză; Ajutor de restructurare, Fondul de tranziție.

Un jurnalist, au o privire usor plictisită,  a intrebat: “Listarea Hidroelectrica se va face anul acesta?!”

Bineințeles, nu au scăpat din furtuna întrebarilor nici Fondul Proprietății (ce mai face??) Legea Dividendelor; care este programul real de privatizare?, ce se întamplă cu acțiunile pentru salariații de la Petrom?, ce ați făcut cu Ordonanța pentru a modifica legea petrolului?,…  cu legea Offshore lucrurile s-au precipitat prea mult.

Răspunsul a venit, neasteptat,  din partea jurnalistilor: “Nimic nou până la alegerile anticipate, poate după… trebuie un consens în Parlament.”

Am mai ințeles un lucru important, pe care îl voi divulga acum. In domeniile strategice, capitalul majoritar va ramâne în sarcina Statului. Inclin să le dau si eu dreptate! O informație foarte bună pentru România este că vom primi 1 miliard de euro din Fonduri Europene, pentru promovarea turistică a tării.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ministrul Virgil Daniel Popescu a confirmat ca există un program de sprijinire a productiei de filme artistice, lucru care m-a bucurat nespus. Afirm acest lucru pentru că numai asa vom descoperi noi talente în industria cinematografică. Când atmosfera era destul de destinsă mi-am permis sa-i adresez o intrebare d-lui ministru. Am comparat economia românească cu un automobil si l-am intrebat dacă îi funcționează bine motorul, dacă este în viteza 1, 2…, in marșarier, ori dacă are frâna de mână trasă? Toti cei prezenți s-au amuzat și au așteptat cu interes răspunsul, care, desigur, a fost foarte sincer. Domnia sa ne-a răspuns: “Nu este categoric cu frâna de mână trasă, dar nu-i funcționează bine motorul… merge cam în 3 bujii…” Am râs cu toții.

Una peste alta, a fost o întâlnire informală deosebită. Mi-a făcut o mare plăcere să-l ascult pe ministrul Economiei, am plecat mai deștept decat venisem și, în plus, am ciocnit la final cu toții un pahar cu bere CORONA, asta ca antivirus la…

Lucian Ciuchiță, redactor, corespondent special Mangalia News. Vineri, 28.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply